Передбачається, що ці випробування проходитимуть у два етапи. З 17 по 22 серпня 2020 року вони тривають на енергоблоках №2 Рівненської АЕС (турбогенератори №3 та №4) та №1 Запорізької АЕС, а на початку жовтня їх проведуть на енергоблоках №1 та №3 Южно-Української АЕС.

Випробування систем збудження турбогенераторів енергоблока №2 РАЕС, які завершилися 18 серпня, разом провели фахівці атомної станції, Укренерго, Консорціуму ENTSO-E, ДМСС Інжиніринг за підтримки USAID Energy Security Project.

Під час тестувань досліджується аналіз стійкості генераторів енергоблоків до можливих низкочастотних коливань. На підставі даних, отриманих у підсумку досліджень, Консорціум операторів системи передачі ENTSO-E (EMС, MAVIR, PSE, SEPS, 50Hertz та Transelectrica) створюватиме спільну математичну модель синхронної роботи української та європейської енергосистем. Крім того, цю інформацію буде використано при дослідженні статичної та динамічної стійкості ОЕС України за умови паралельної роботи з ENTSO-E. Сервісний контракт на виконання цього пункту Каталогу заходів Укренерго уклало з Консорціумом ще торік у вересні.

Для довідки: протягом січня – квітня 2019 року Укренерго провело дослідження систем збудження генераторів та систем регулювання частоти та потужності 11 енергоблоків 8 електростанцій (ТЕС, ТЕЦ, ГЕС). Консорціум визнав результати тестів задовільними, і вони використовуються для створення спільної моделі синхронної роботи.