08 квітня 2021 року у режимі відеоконференції відбулися слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження» під головуванням Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка.

У слуханнях взяли участь перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський, Голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Ігор Кривошеєв, Директор департаменту ядерної безпеки європейського банку реконструкцій та розвитку Бальтазар Ліндауер, керівництво Державного агентства України з управління зоною відчуження, Чорнобильської АЕС, а також керівники та представники органів місцевого самоврядування, наукової спільноти та громадських організацій.

Голова Комітету Олег Бондаренко у своєму виступі наголосив на необхідністі вшанування подвигу та продовження традиції шанобливого ставлення до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків, зупинили поширення лиха та в короткий термін локалізували небезпеку.

Окрім того, він проінформував учасників слухань, що Україна повністю виконала свої міжнародні зобов'язання відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України і урядами країн «Великої сімки» та Комісією Європейського Співтовариства щодо закриття Чорнобильської АЕС і, за підтримки світової спільноти, фінансує та реалізує на державному рівні весь комплекс робіт щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Зокрема, реалізацію проєкту Нового безпечного конфайнмента завершено та у 2019 році офіційно передано на баланс українській стороні. Спорудження Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) завершено у 2020 році, а зараз здійснюються заходи щодо введення його в експлуатацію.

Голова Комітету Олег Бондаренко зазначив, що обсяги і темпи виконання робіт на майданчику Чорнобильської АЕС досі не можна вважати задовільними. «Хронічне» недофінансування не дозволяє виконувати необхідні роботи зі зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, ускладнює супровід міжнародних проєктів та загалом є недостатньо ефективним витрачанням бюджетних коштів, оскільки і через 21 рік після остаточної зупинки станції основні витрати йдуть на підтримку безпеки станції, а не на зняття її з експлуатації.

Голова ДАЗВ Сергій Костюк наголосив, що Агентство докладає зусиль до розвитку перспективних напрямків зони відчуження. Зокрема, розроблена стратегія, суть якої полягає у розвитку Чорнобильського заповідника, який складає майже 70% площі зони відчуження, і розвитку зони промислового використання. Важливою складовою розвитку зони відчуження є поводження з радіоактивними відходами. Для цього відбувається розбудова Комплексу виробництв «Вектор», зокрема, сховищ для радіоактивних відходів, які мають повернутися в Україну після переробки ядерного палива українських АЕС, що свого часу були вивезені до РФ.

Окрім того, очільник ДАЗВ впевнений, що необхідно максимально ефективно використати міжнародний досвід, який Україна здобула під час будівництва НБК. Адже будівництво Арки здійснювалося завдяки потужній фінансовій підтримці міжнародної спільноти із понад 45-ти країн світу. Майданчик Чорнобильської станції може стати унікальним місцем для нових інвестиційних проєктів.

Учасники комітетських слухань висловили сподівання, що слухання сприятимуть вдосконаленню правових та економічних механізмів зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворенню об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.