Під час коронакризи компанії – оператори об’єктів ядерної енергетики по всьому світу забезпечують надійну роботу атомних станцій і стабільне електропостачання з низьким рівнем викидів в атмосферу. Наразі загальна потужність 443 діючих ядерних реакторів у 32 країнах світу становить 393,2 ГВт. Про це свідчать дані, зібрані МАГАТЕ в рамках PRIS – Інформаційної системи з енергетичних реакторів (Power Reactor Information System).

Водночас обмеження, що досі діють у низці країн, спричинили безпрецедентне зниження попиту на електроенергію. Але ядерна енергетика під час пандемії довела, що завдяки гнучкості своєї системи може сприяти переходу до екологічно чистого енергетичного балансу.

До прикладу, віцепрезидент і член виконавчого комітету компанії Électricité de France Седрік Левандовскі повідомив, що під час карантину споживання електроенергії у Франції знизилося приблизно на 15%, водночас левова частка попиту припадала на електроенергію, вироблену атомними, гідроелектростанціями та з відновлюваних джерел енергії. При цьому пандемія не спричинила вимушених зупинок і прямо не вплинула на експлуатацію АЕС.

Торік ядерні енергетичні реактори виробили 2553,2 ТВт-год електроенергії, подачу якої можна регулювати залежно від попиту. Це 10% від загального обсягу глобальної генерації та майже третина світового виробництва низьковуглецевої енергії. МАГАТЕ констатує, що попри пандемію у 2020 році порівняно з 2019-м світові генерувальні потужності навіть зросли, до мережі було підключено п’ять нових реакторів з водою під тиском (PWR) сумарною потужністю 5,5 ГВт.

Стосовно будівництва нових ядерних установок МАГАТЕ зазначає, що протягом останніх кількох років воно триває такими ж стабільними темпами, як і до пандемії, хоча в 2020-му зростання було повільнішим. Станом на кінець минулого року 52 ядерних енергетичних реактори загальною потужністю понад 54,4 ГВт зводилися у 19-ти країнах світу.

За даними МАГАТЕ, атомні станції виробляють електроенергію для потреб населення планети вже понад 66 років. Сукупний термін їхньої експлуатації становить 18 772 реакторо-роки, 634 реактори у 35 країнах мали сумарну потужність 479,9 ГВт.

Попри солідний вік багатьох енергоблоків діючі атомні станції продовжують демонструвати високі показники загальної стабільності виробництва. Реактори стають дедалі надійнішими та безпечними: результати інспекцій Агентства свідчать, що з 2003 року поступово скорочується кількість позапланових зупинок у ручному режимі та аварійних зупинок в автоматичному режимі на кожні 7000 годин експлуатації із розрахунку на енергоблок. Зменшення числа позапланових зупинок експерти МАГАТЕ пов’язують із постійним удосконаленням експлуатації й технічного обслуговування атомних станцій.

За прогнозами Агентства, ядерна енергетика, здатна швидко реагувати навіть на несподівані глобальні виклики сьогодення, продовжуватиме відігравати ключову роль у світовому низьковуглецевому енергобалансі, а обсяг атомних потужностей до 2050 року може подвоїтися.