У рамках технічної співпраці з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) Енергоатом приймав на базі Науково-технічного центру та Рівненської АЕС фахівців Національного центру неруйнівного контролю (NCNDT) Пакистану.

Для спеціалістів з Пакистану вкрай актуальною стала нагода обмінятися технічними знаннями з досвідченими українськими колегами. За словами керівника підрозділу радіографічного контролю компанії NCNDT Пакистану Джахана Зеба, в їхній країні бракує досвідчених фахівців з супроводження безпечної експлуатації реакторів енергоблоків АЕС Карахі.

Відтак, пакистанських атомників цікавили сучасні експериментальні методи оцінки в'язкості руйнування матеріалів та розрахунковими процедурами елементів реактора АЕС та проведення експлуатаційного контролю корпусу реактора. Багаторічний досвід фахівців служби технічної підтримки продовження експлуатації НТЦ Енергоатома та РАЕС у цьому питанні допоміг суттєво розширити обсяг знань представників Пакистану в цій сфері.

Перебуваючи в науково-технічному центрі гості ознайомилися з теоретичними напрацюваннями фахівців НТЦ та Рівненської АЕС, а також роботою лабораторії з радіаційного матеріалознавства, яка розташована на території ІЯД НАН України.

Українські та пакистанські атомники обговорили методи та досвід виконання експериментально-розрахункових робіт з визначення впливу опромінення на механічні властивості матеріалів елементів реактора та розрахунки на сейсмостійкість, а також динамічні впливи на елементи реактора та продовження терміну експлуатації реактора в понадпроектний період і, враховуючи значний досвід України, – експлуатаційний контроль корпусу реактора.

На підсумковій наради гості з Пакистану висловили щиру вдячність українським колегам за успішну співпрацю, кваліфіковані рекомендації та настанови, а також за дружню атмосферу, яка панувала впродовж двотижневого періоду навчання та обміну досвідом.