Безпечна робота українських атомних станцій є пріоритетом для ДП НАЕК «Енергоатом». Саме тому питаннями аварійної готовності на АЕС приділяється значна увага. Щорічно на всіх чотирьох атомних станціях України проводяться загальностанційні протиаварійні тренування для підготовки персоналу станцій до дій в умовах позаштатної ситуації, вдосконалюючи його знання та навики.

Під час проведення протиаварійних тренувань оцінюється здатність персоналу самостійно, оперативно і правильно виконувати дії в аварійному режимі, перевіряються знання і вміння оперативного персоналу структурних підрозділів АЕС, аварійних груп і бригад при ліквідації аварійної ситуації.

Своєю чергою, атомники та рятувальники усвідомлюють відповідальність та важливість забезпечення заходів з безпеки.

Чергові загальностанційні протиаварійні тренування провели на Хмельницькій атомній станції 20 жовтня 2021 року. Про збір протиаварійних груп та бригад повідомили несподіванно, у вечірній час.

Під час тренувань відпрацьовували навички організації оповіщення керівництва та персоналу АЕС, відповідальних осіб НАЕК «Енергоатом», регулятора, центральних і місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

За усним розпорядженням генерального директора ХАЕС Андрія Козюри ввели в дію «Аварійний план ВП ХАЕС», зокрема, оповістили аварійний персонал за списком №2, оголосили збір персоналу штабу КАРМ, групи інженерної підтримки, аварійних груп і бригад.

Збір персоналу, задіяного у тренуванні, провели на території Державної пожежно-рятувальної частини №8 в місті-супутнику ХАЕС Нетішині. Також організували доставку аварійного персоналу до промислового майданчика ХАЕС, активували внутрішній кризовий центр та сховища №1, №3.

За словами помічника генерального директора - начальника управління з питань аварійної готовності та реагування ВП ХАЕС Павла Гвоздяра, всі аварійні формування оперативно виконали поставлені перед ними завдання. Під час практичних тренувань штаб КАРМ, група інженерної підтримки, бригада з обслуговування кризових центрів та захисних споруд та інші аварійні формування вклалися в нормативні терміни збору в неробочий час.

Нагадаємо, що на Хмельницькій АЕС подібне тренування проводилося 30 березня 2021 року для аварійної бригади з експлуатації мобільної техніки (АБ ЕМТ) і ланки групи транспортного забезпечення мобільної техніки (ГТрЗ).

Такі ж навчання, але в умовах карантину через пандемію COVІD-19, проводилося на Южно-Українській АЕС в листопаді минулого року. Під час заходу перевіряли здатність персоналу самостійно, швидко та правильно ідентифікувати аварійний режим і оперативно вживати необхідних дій для його ліквідації.