6 листопада відбулися випробування з імітації вивантаження відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) за технологією Holtec International з енергоблока №3 Рівненської атомної електростанції.

Транспортно-технологічні операції включали використання полярного крана, модернізованого під використання технології Holtec. Перевантажувальний контейнер HI-TRAC 190 за допомогою основної та дублювальної траверс був встановлений в універсальне гніздо, а після процедури зчеплення та розчеплення контейнер встановили в гніздо дезактивації.

Успішні випробування забезпечували фахівці ВП «Атомопроектінжиніринг», ВП «Атомремонтсервіс» і Рівненської АЕС.

Як підкреслив керівник НАЕК Петро Котін, «Енергоатом спільно із Holtec International завершують підготовку необхідного обладнання й інфраструктури для вивантаження та подальшого транспортування ВЯП на Централізоване сховище у Зоні відчуження, яке вже готове до приймання першої партії саме із 3-го блоку РАЕС».

Найближчим часом подібні випробування проводитимуться на Хмельницькій та Южно-Українській атомних електростанціях. Наступний крок – отримання відповідної ліцензії Регулятора на весь комплекс робіт. Вивіз відпрацьованого ядерного палива відбудеться за графіком протягом найближчих місяців.

Крім того, очільник Енергоатома у супроводі менеджерів Компанії здійснив обхід проммайданчика РАЕС, відвідав блочні щити управління енергоблоків №1 та №3, машинні зали 1-го, 2-го та 3-го енергоблоків. Під час робочої наради Петро Котін звернув увагу персоналу та керівництва РАЕС на дотримання принципів культури безпеки під час проведення робіт, високу виконавчу дисципліну та відповідальне ставлення персоналу до виконання обов’язків.