Американська компанія Holtec опублікувала на своєму офіційному сайті статтю про результати двостороннього співробітництва в одному з найамбітніших атомних проєктів – будівництві Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Пропонуємо до вашої уваги переклад матеріалу.

Починаючи з 2022 року Національна атомна енергетична компанія «Енергоатом» готова розпочати перевезення відпрацьованого палива з діючих реакторів країни до нещодавно побудованого Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП). У США воно відоме під назвою Consolidated Interim Storage (CIS) Facility.

Протягом 16 років Україна намагалася побудувати максимально безпечне консолідоване тимчасове сховище, щоб отримати повний контроль над відпрацьованим ядерним паливом, і наразі цей проєкт все ближче до реалізації, адже національний атомний оператор країни, Енергоатом, проводить останні передпускові випробування.

Розташоване у Чорнобильській зоні відчуження на півночі країни Сховище виведе Україну в ранг елітних держав у сфері довгострокового контролю за використаним ядерним паливом. Багато хто вважає це необхідною передумовою для відродження ядерної енергетики в країні, яка потребує виведення з експлуатації застарілих електростанцій, що працюють на викопному паливі.

6 листопада 2021 року на Рівненській АЕС за присутності керівника ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна успішно пройшли демонстраційні випробування критично високої навантажувальної здатності та зміни перевантаження палива.