Енергоатом і Westinghouse Electric Company підписали в Києві контракт, в якому викладено деталі угоди з постачання реакторів Westinghouse AP1000® для Хмельницької атомної електростанції.

Цією угодою ініційовано проєктування та закупку довгострокового обладнання для першої реакторної установки Westinghouse AP1000 на майданчику ХАЕС.

На церемонії підписання були присутні міністр енергетики України Герман Галущенко і Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

«Угода, підписана з нашими партнерами з Westinghouse, дає старт новому етапу в розвитку атомної енергетики України», – наголосив керівник Енергоатома Петро Котін. – Будівництво нових енергоблоків – необхідність для енергетичної незалежності нашої держави. Більше того, ми стаємо рушійною силою, яка відкриє Європі шлях до вуглецевої нейтральності. Енергоатом у співробітництві з американськими партнерами готовий здійснити «зелений перехід» до чистої та доступної енергії».

У серпні цього року було оголошено, що НАЕК обрала технологію Westinghouse AP1000 для своїх довгострокових цілей зі створення нових атомних потужностей в Україні. Ексклюзивна угода передбачає, що Енергоатом і Westinghouse реалізовуватимуть проєкт AP1000, щоб допомогти Україні досягнути декарбонізації та цілей енергетичної безпеки. Установка AP1000 – це перевірений реактор покоління III +. Він має унікальні цілком пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність і здатність відслідковувати навантаження. Проєкти AP1000 нададуть Енергоатому й Україні суттєву економічну користь, а також вигоду від локалізації – завдяки будівництву на місці – та від строку служби кожного реактора.