Нині досить поширеною та популярною є тема виживання в умовах війни. І ті знання, які можна отримати на спеціалізованих курсах та тренінгах безумовно стануть корисними, якщо не для застосування, то для інформування інших. Чим більше громадян знатимуть як діяти за тих чи інших обставин, тим більше життів буде врятовано.

У лютому Україна стала єдиною країною у світі, чиї ядерні об'єкти були захоплені у ході воєнних дій. Надвисоким ризиком супроводжується експлуатація Запорізької АЕС вже понад пів року.
У зоні найбільшого ризику знаходяться наші військові, адже ймовірніше саме їм доведеться виконувати завдання у зоні ураження у разі ядерної аварії. Зважаючи на це, на запит військовослужбовців, фахівці відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки підготували рекомендації щодо того, як убезпечити себе у випадку аварії на АЕС. Наведені поради можуть застосовуватися й цивільним населенням, однак при розробці рекомендацій основний акцент був саме на тих умовах, в яких можуть опинитися військовослужбовці.
П'ять інформаційних блоків містять вичерпну інформацію щодо загальних питань радіаційної безпеки, власної безпеки за умов аварії, засобів захисту, алгоритму дій у разі аварії, а також йодопрофілактики, навколо якої нині вже шириться багато міфів.
Як вже сказано вище, рекомендації розроблені для військових, але інформація викладена у ній буде корисною й тим, хто знаходиться за лінією фронту.
Із документом можна ознайомитись тут.