Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила перелік ліків, наявність яких потрібно передбачити на випадок радіаційних та ядерних надзвичайних ситуацій, а також рекомендації щодо належного поводження з ними.

До цього уряди країн керувалися методичними рекомендаціями ВООЗ «Національні запаси для радіаційних надзвичайних ситуацій», прийнятими шістнадцять років тому у 2007 році. Проте, відповідно до щорічного звіту Секретаріату ВООЗ, у багатьох країнах, як і раніше, відсутні основні елементи готовності до радіаційних аварійних ситуацій.

У документі містяться рекомендації щодо придбання ліків, які можуть запобігти або зменшити поглинання радіонуклідів або пришвидшити виведення радіонуклідів із організму людини, серед яких:

- стабільний йод, який вводиться для запобігання або зменшення впливу радіоактивного йоду на щитоподібну залозу;
- хелатоутворюючі агенти (наприклад, Берлінська лазур застосовується для виведення радіоактивного цезію з організму, а кальцій-/цинк-DTPA – для лікування внутрішнього зараження трансурановими радіонуклідами);
- цитокіни, що застосовуються для зменшення ураження кісткового мозку при гострій променевій хворобі;
- інші лікарські засоби, що застосовуються для лікування інтоксикації та інфекцій.

Також у документі наводяться нові методи лікування та контрзаходи, які можна використовувати для лікування пацієнтів, які зазнали надмірного опромінення. Зокрема, дослідження, які визначають нові клітинні та молекулярні шляхи та способи введення ліків, можуть бути використані для розроблення нових методів лікування та препаратів для використання під час радіаційних надзвичайних ситуацій.