Ми вдячні Головуючому та Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) за проведення об'єднаної Восьмої та Дев'ятої наради з розгляду виконання зобов'язань за Конвенцією про ядерну безпеку. Ми схвалюємо старанні зусилля посадових осіб, персоналу та Договірних Сторін, спрямовані на забезпечення успішного та продуктивного проведення Наради з розгляду. Ми визнаємо, що в процесі експертного розгляду в кожній групі країн був досягнутий значний прогрес, при цьому були задокументовані важливі успіхи і виклики, що сприятимуть подальшому зміцненню ядерної безпеки напередодні наступної Наради з розгляду.

Ми висловлюємо жаль з приводу того, що підсумковий звіт Наради з розгляду не зовсім точно відображає важливі питання, які виникли під час обговорення важливих ризиків для ядерної безпеки внаслідок незаконного повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, зокрема, військового захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), а також складних і стресових умов, в яких працює український персонал на цьому об'єкті. Договірні Сторони в кожній групі країн обговорили серйозні наслідки для ядерної безпеки, що виникли в результаті вторгнення росії в Україну. Ці безпрецедентні військові дії російської федерації проти ядерних установок суверенної держави продовжують завдавати шкоди і загрожувати ЗАЕС та іншим ядерним об'єктам, ставлять під загрозу український персонал на ЗАЕС, перешкоджають регулюючому органу України здійснювати інспекцію та контроль, загрожують безпеці громадян України та сусідніх країн, а також - як визначила Україна у своїй Національній доповіді як виклик - ставлять під загрозу і перешкоджають здатності України виконувати свої зобов'язання за Конвенцією.

Ворожі дії росії також поставили під загрозу "сім незамінних стовпів ядерної безпеки та захисту", визначених Генеральним директором МАГАТЕ, які випливають зі стандартів безпеки МАГАТЕ та рекомендацій з ядерної безпеки.

Користуючись нагодою, ми висловлюємо подяку українському персоналу з ядерної безпеки, який ретельно працює над виконанням зобов'язань України за Конвенцією, підтримуючи безпеку українських ядерних об'єктів на максимально можливому рівні у неймовірно складних умовах. Ми продовжуємо схвалювати зусилля МАГАТЕ, спрямовані на забезпечення безпеки на ядерних об'єктах України, водночас дотримуючись суверенітету, територіальної цілісності та енергетичної інфраструктури України.

Ця заява зроблена від імені:

Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Євроатому, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Румунії, Сінгапуру, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, України, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки.

Із текстом Спільної заяви англійською мовою можна ознайомитися тут