За фінансової підтримки Європейської Комісії стартував, раніше анонсований нами, інноваційний проєкт ЄВРАТОМ «APIS». Спрямований він на реалізацію прискореного забезпечення попиту АЕС з реакторами ВВЕР України та ЄС на безпечне та надійне ядерне паливо, що зумовлено актуальністю і важливістю забезпечення енергопостачання в умовах поточної геополітичної ситуації. У проєкті передбачена діяльність з розробки інноваційного палива Westinghouse для ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.

Загалом, проєкт дозволить забезпечити: найвищі стандарти ядерної безпеки при використанні альтернативного палива для реакторів ВВЕР в країнах-членах ЄС і Україні; скоординований підхід до ліцензування альтернативного палива для реакторів ВВЕР; підвищення безпеки поставок ядерного палива для реакторів ВВЕР. Зокрема, «APIS» спрямований на забезпечення скоординованого підходу до ліцензування альтернативного палива, включаючи кваліфікаційні та бенчмаркінгові кампанії, а також подальшу розробку необхідних кодексів і стандартів. Реалізація проєкту «APIS» полягатиме у підвищенні рівня енергетичної безпеки та незалежності країн Європи.

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки пишається тим, що є частиною проєкту, адже це значний крок до енергетичної незалежності від країни-агресора.

У межах проєкту фахівці підприємства виконуватимуть роботи у межах 7-ми з 11-ти робочих пакетів та очолять робочий пакет за яким вивчатиметься вплив впровадження палива нового покоління на довготермінову експлуатацію енергоблоків. Також очікується участь ДНТЦ ЯРБ у діяльності з розповсюдження знань.