Сьогодні, 15 травня, у смт Іванків (Київська обл.) фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки провели лекцію-презентацію результатів радіаційного обстеження Іванківської ОТГ, що здійснювалося у межах проєкту «SURVEY-ОБСТЕЖЕННЯ», у червні-жовтні минулоріч.

До заходу долучилися старости сіл, що входять до складу Іванківської ОТГ, а також представники підприємств та установ територіальної громади, загалом близько 60 слухачів.

Молодший науковий співробітник відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу ДНТЦ ЯРБ Захар Іванов розповів присутнім про мету проєкту - виявлення та зменшення ризиків опромінення населення внаслідок контакту з джерелами випромінювання/радіоактивним забрудненням, а також послаблення занепокоєння населення через уявні ризики, пов’язані з перебуванням окупантів у зоні відчуження. Ознайомив із маршрутом, за яким здійснювалося обстеження та, власне, представив результати.

Кампанія обстеження Іванківської ОТГ охопила медичні та навчальні заклади (школи, садочки тощо), місця загального користування (бібліотеки, будинки культури, приміщення старостатів тощо), приватні садиби, будинки, дороги, вулиці, предмети побуту та предмети військового призначення.

За результатами обстеження не виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,19 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

Було виявлено присутність радіонукліду цезію-137 у золі від спалювання деревини та в поверхневому шарі ґрунту під стріхами будівель, пов’язану з наслідками аварії на ЧАЕС.

А тому, власникам приватних будинків Іванківської громади нагадуємо про таке:

  • концентрація радіонуклідів у золі у 100 разів вища від концентрації радіонуклідів у спалюваній деревині. Таку золу не рекомендовано використовувати у якості добрива через небезпеку переходу радіонуклідів у городину;
  • якщо в результаті обстеження фахівці виявили присутність радіоактивного забруднення у ґрунті під стріхами будівель, там не рекомендовано висаджувати городину.