Представники постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС під час обходу території промислового майданчику станції 23 липня 2023 року виявили декілька протипіхотних мін. Про це йдеться у заяві Генерального директора Агентства Рафаеля Маріано Гроссі від 24 липня 2023 року. Міни були виявлені у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром станції.

«Експерти повідомили, що вони (міни - ред.) знаходились в зоні обмеженого доступу, яка недоступна для обслуговуючого персоналу», - йдеться в заяві.

«Наявність вибухових речовин на майданчику не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції – навіть якщо попередня оцінка МАГАТЕ полягає в тому, що будь-який підрив цих мін не повинен вплинути на системи ядерної безпеки та захищеності майданчика», - заявив Рафаель Гроссі.

Також Гендиректор повідомив, що експерти МАГАТЕ так і не отримали доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їх машинних залів, у тому числі енергоблоків №№ 3-4, які викликають особливий інтерес у представників постійної моніторингової місії.