Вчора, 11 вересня 2023 року, директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігор Шевченко і директор Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції IRSN Жан-Крістоф Ніель підписали Меморандум про взаєморозуміння та обговорили технічні галузі, в яких вони продовжуватимуть співпрацю. Меморандум передбачає співпрацю за напрямами аварійної готовності та реагування, безпеки ядерних установок, радіаційного захисту населення та навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами та джерелами іонізуючого випромінювання.

«Підписаний між IRSN та ДНТЦ ЯРБ меморандум посилить партнерство між нашими установами та зафіксує розпочату кілька місяців тому співпрацю.  Я щиро дякую Уряду Франції та інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки за підтримку. Саме ви одні з перших прийшли нам на допомогу з початку повномасштабного вторгнення. Ваша підтримка надавала нам упевненості та сил боротися» – зазначив Ігор Шевченко.

Під час зустрічі із керівником Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції Жаном-Крістофом Ніелем обговорювалась двостороння співпраця, зокрема напрям експертиз в галузі ядерної та радіаційної безпеки, питання забруднень та радіоактивних відходів. Візит до технічного кризового центру IRSN дозволив більш детально обговорити теми, пов'язані з надзвичайними ситуаціями та оцінкою їх наслідків. Крім того, сторони обмінялись думками щодо безпеки малих модульних реакторів.

«З усією упевненістю засуджую агресію російської федерації проти України та українського народу. Вражений мужністю та стійкістю, з якою борються українці за свою свободу та за свободу усіх нас, за мир у Європі. Для мене велика честь вітати представників ДНТЦ ЯРБ у стінах нашого Інституту. Переконаний, що підписаний Меморандум відкриє нову сторінку співпраці наших установ, – зазначив Жан-Крістоф Ніель, директор Інститут радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції (IRSN). – Ми готові розширити діяльність за новим напрямом – боротьбі із наслідками російського вторгнення на територію України».

Візит у Францію включає зустрічі та обговорення потреб у дослідженнях і розробках малих модульних реакторів (включаючи проєкт PASTIS), а також використання коду ASTEC для оцінки наслідків важких аварій на українських реакторах. Також українська делегація ознайомиться із установками GALAXIE, ТНЕМА, CHROMIA та ODE.