У червні відбулася друга зустріч зацікавлених сторін за проєктом Євратома «HARMONISE» (Towards Harmonisation In Licensing Of Future Nuclear Power Technologies In Europe). Це проєкт, що реалізується у рамках Програми з досліджень і навчання Євратома (2021 – 2025), який вивчає питання гармонізації ліцензування майбутніх ядерно-енергетичних технологій у Європі. Результати проєкту будуть розповсюджені серед органів регулювання ядерної безпеки держав-членів ЄС, включно з Державною інспекцію ядерного регулювання України, як матеріали для розгляду під час перевірки безпеки та ліцензування майбутніх установок поділу та термоядерного синтезу.

Захід відбувся в м. Цельє (Словенія) за участю представників міжнародних організацій, Європейської Комісії, а також представників декількох проєктів Євратома: HARMONISE, ECC-Smart, ELSMOR і McSAFER. Усього сорок п’ять учасників відвідали зустріч офлайн та ще 30 долучилися у онлайн-форматі. Від Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки участь взяли Олег Жабін, начальник відділу теплогідравлічного та імовірнісного аналізу безпеки, та Олександр Кухоцький, заступник начальника відділу аналізу експлуатаційної безпеки.

У межах зустрічі проєктом HARMONISE у співпраці з ECC-Smart та за підтримки ELSMOR і McSAFER було організовано дводенний семінар з безпеки малих модульних, вдосконалених і термоядерних реакторів, під час якого учасники мали можливість обговорити особливості визначення та формулювання технічних підходів, методів і критеріїв, необхідних для розробки обґрунтувань безпеки майбутніх ядерних установок.

Представники чотирьох проєктів, які фінансуються Євратомом, окреслили характерні технічні особливості проєктів, в яких вони брали участь, а представник Європейської Комісії презентував Робочу програму Євратома на 2023-2025 роки.

Під час семінару були представлені доповіді експертів, які мають досвід роботи в міжнародних організаціях (зокрема, ENSREG, IAEA, OECD/NEA, EUROfusion та EASA) та займаються питаннями ядерної і неядерної безпеки й регулюванням.

Також окреслено діяльність щодо попереднього партнерства з питань малих модульних реакторів у Європі (EU-SMR) з акцентом на розробку передліцензійного процесу, заснованого на загальноприйнятих оцінках безпеки, та запропоновано ознайомитись з інформаційною панеллю малих модульних реакторів Агентства ядерної енергії (The NEA Small Modular Reactor Dashboard).

Крім того, проведено огляд діяльності МАГАТЕ у сфері безпеки та регулювання нових технологій й ініціативи з ядерної гармонізації та стандартизації. Щодо термоядерних установок, то продемонстровано підхід до безпеки для ІТЕR і DEMO, в той час як в неядерній сфері були представлені принципи регулювання безпеки цивільної авіації в Європі.