У межах фінальних випробувань вагону Atlas Міністерство енергетики США здійснило поїздку з Колорадо до Айдахо довжиною 2575 км в обидва кінці та змоделювало повномасштабне перевезення відпрацьованого ядерного палива. Під час випробувань, вагон, замість радіоактивних контейнерів, був заповнений тестовим вантажем вагою понад 217 тон, що імітує найважчий транспортний контейнер, сертифікований Комісією з ядерного регулювання США. Atlas супроводжували спеціальний супровідний транспортний засіб (Rail Escort Vehicle – REV), два буферні вагони і два локомотиви Тихоокеанської залізниці.

Atlas – це 12-вісний вагон, розроблений спеціально для перевезення великих контейнерів з відпрацьованим паливом та високоактивними радіоактивними відходами, що відповідає найвищим стандартам безпеки, встановленим Асоціацією американських залізниць.

Загальна вартість 10-річного проєкту створення вагонів Atlas склала приблизно 33 млн доларів США. REV був розроблений у партнерстві з Військово-морською програмою ядерних силових установок для заміни застарілого парку транспортних засобів супроводу.

Міністерство енергетики США планує використовувати Atlas та інші залізничні вагони для підтримки тренувань аварійних служб та інформаційних виїзних презентацій перед початком відвантаження відпрацьованого ядерного палива до федерального консолідованого проміжного сховища.

Очікується, що чотири виготовлені прототипи вагонів (Atlas, два буферні вагони та REV) будуть готові до експлуатації, щойно проаналізують та задокументують остаточні дані випробувань, а Комітет з інжинірингу обладнання надасть умовне схвалення.