Компанія Denetek LLC, створена з метою партнерства між українською енергетичною компанією ДТЕК та американською інвестиційною компанією з декарбонізації Eney LLC, оголосила про впровадження малих модульних реакторів (ММР) на майданчиках вугільних теплоелектростанцій ДТЕК. Це сприятиме зміцненню регіональної безпеки та прискоренню декарбонізації енергетичного сектору України. Вирішальне значення для реалізації цієї мети матиме залучення інвестицій та досвіду приватного сектору.

Для вибору технологій та розробки проєктів Denetek LLC використовує рекомендації EPRI – незалежного, некомерційного інституту досліджень і розробок в галузі енергетики. Діяльність EPRI спрямована на забезпечення надійної експлуатації та технічного обслуговування діючих атомних електростанцій, а також на підтримку розробки та розгортання сучасних реакторів для задоволення енергетичних потреб і сприяння декарбонізації енергетичного сектору.

Серед переваг України, які сприятимуть ранньому розгортанню ММР, Denetek LLC відзначає:

  1. Майже 30% електроенергії в Україні виробляється на вугільних ТЕС, 70% яких є приватними, отже, їх легше замінити. Більшість вугільних ТЕС належить ДТЕК.
  2. Впровадження трансформаційної енергетичної політики, з метою скорочення викидів парникових газів на 65% до 2030 року. Падіння споживання електроенергії через повномасштабне вторгнення рф в Україну дає можливість замінити ТЕС на ММР з меншою кількістю перешкод і конкуруючих факторів, які необхідно збалансувати.
  3. Низький рівень німбізму (спротиву мешканців до будь-яких пропозицій розвитку та розбудови інфраструктурних, промислових, культурних та інших об’єктів через близьку відстань до їхнього безпосереднього місця проживання), наявність вільної землі, прагнення якнайшвидше відбудувати країну після війни.
  4. Україна має розвинену ядерну інфраструктуру.
  5. Стратегічна міжнародна підтримка в енергетичному переході від США та країн Європи.
  6. Інтеграція України до європейської енергосистеми ENTSO-E у березні 2022 року відкрила величезний потенціал для експорту екологічно чистої української електроенергії до Європи. Попит на чисту енергію може тільки зростати.

Denetek LLC звузив свій вибір потенційних постачальників ММР до найбільш зрілих, економічно вигідних і безпечних технологій та незабаром збирається оголосити остаточні результати відбору. Крім того, компанія працює над створенням фундаменту для регіональної індустрії ММР, розвиваючи та інтегруючи місцеві ланцюги постачання, щоб забезпечити швидке та ефективне впровадження цієї технології як в Україні, так і в інших країнах.