Близько опівночі внаслідок бомбардування поблизу с. Пирогово у районі розташування Центрального виробничого майданчика ДСП «Об’єднання «Радон» (сховище радіоактивних відходів) стався потужний вибух, унаслідок чого вийшла з ладу інтегрована автоматизована система радіаційного моніторингу «Нувія» (ІАСРМ «Нувія») і був відсутній будь-який зв'язок.

О 6.30 ранку фахівці ЦВМ ДСП «Об’єднання «Радон» обстежили територію умовно «брудної» зони сховищ радіоактивних відходів мобільними приладами радіаційного контролю, а саме дозиметрами-радіометрами «Пошук МКС-07» у ручному режимі. Було відновлено нормальну роботу ІАСРМ «Нувія» і отримано показники, що збігаються з даними дозиметрів – радіометрів «Пошук МКС-07». При візуальному обстеженні жодних порушень системи фізичного захисту сховищ не виявлено.

Станом на 7 ранку радіаційний фон – межах 0,09-0,14±15% мкЗв/год. І не перевищує рівні, які фіксувалися до вторгнення, поверхневе забруднення відсутнє. Виходу радіонуклідів в навколишнє середовище не відбулося. Проте не можна сказати з повною впевненістю, що під час такого потужного вибуху не відбулося руйнування (тріщини, розломи тощо) цілісності сховищ РАВ. Обстеження цілісності сховищ необхідно буде провести після завершення бойових дій для запобігання розгерметизації і подальшого руйнування, виходу радіонуклідів у довкілля та негативного впливу на людину.

Фахівці НКРЗ України також постійно вимірюють радіаційний фон у районі Академмістечка. Ввечері 25 лютого радіаційний фон підвищився до 0,22 мкЗв/год, проте не перевищував критичних величин, 26 лютого – знизився до 0.14-0.15 мкЗв/год. Станом на 10 ранку 27-го лютого радіаційний фон в Академмістечку становив 0,12-0,13 мкЗв/год.

Шановні співвітчизники! На щастя, цього разу ядерна небезпека нас оминула. Зберігаємо спокій і віру в нашу перемогу.

Звертаємося також до міжнародної спільноти, насамперед МАГАТЕ, та іноземних партнерів НКРЗ України із закликом докласти всіх зусиль для потужного тиску на агресора з метою запобігання радіоактивній загрозі.


Голова Комісії,
народний депутат України,
академік Олександр Копиленко