Відразу три центральні агентства Росії — Интерфакс, РИА Новости і ТАСС — поширили дезінформацію з посиланням на інформоване джерело в одному з компетентних відомств РФ про те, що Україна нібито із 1994 року має ядерну програму, роботи за якою активізувалися у 2014 році за негласним розпорядженням президента П. Порошенка. Й саме цим росіяни намагаються виправдати напад на Україну та захоплення ЗАЕС та ЧАЕС.

Так, служба зовнішньої розвідки РФ стверджує, що «роботи зі створення ядерного вибухового пристрою, яке надалі можна було б використати в конструкції ядерних боєзарядів велися за декількома науковими напрямками, а ключова роль відводилася вченим «Харківського фізико-технологічного інституту» (ННЦ ХФТІ), а допомагали їм колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС), науковці якого проводили роботи в зоні Чорнобильської АЕС як із виготовлення «брудної» бомби, так і з виділення плутонію, оскільки звичний для Чорнобильської зони підвищений радіаційний фон приховував проведення таких робіт».

Ми, генеральний директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» академік Микола Шульга та директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій академік Анатолій Носовський з повною відповідальністю заявляємо:

ніяких програм щодо створення ядерної зброї в наукових установах Національної академії наук України (в тому числі ННЦ ХФТІ, ІПБ АЕС) і взагалі в Україні не проводилось і не ведеться;

увесь ядерний матеріал, що перебував на майданчиках наукових установ ХФТІ та Інституту ядерних досліджень (ІЯД) НАН України передано до РФ ще у 2011 році;

діяльність наукових установ НАН України (в тому числі ННЦ ХФТІ, ІПБ АЕС та ІЯД), які працюють на ядерну енергетичну галузь знаходяться під постійним контролем зі сторони Департаменту ядерних гарантій Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). Інспектори Віденського Міжнародного центру МАГАТЕ проводять інспекційні обстеження територій наукових інститутів, лабораторних та офісних приміщень у м. Харків, Києві та м. Чорнобилі з метою перевірки відсутності незаявлених ядерних матеріалів та діяльності наукових установ, що не відповідає статутним завданням. У ході перевірки інспектори МАГАТЕ перевіряють діяльність інституцій, наукові та практичні можливості дослідницьких лабораторій, проводять необхідні обстеження та вимірювання за допомогою спеціального обладнання.

Тому, все що повідомляють ЗМІ РФ про нібито наявну ядерну програму України, не відповідає дійсності та є одним з численних фейків, що наразі розповсюджують хворі на голову російські пропагандисти.

Слава Україні!

Генеральний директор ННЦ ХФТІ,
академік Микола Шульга

Директор ІПБ АЕС,
член НКРЗУ,
академік Анатолій Носовський