Національна комісія з радіаційного захисту населення України при Верховній Раді України виражає глибоке занепокоєння з приводу поширення МАГАТЕ завідомо недостовірних даних щодо стану ядерних об’єктів України та ядерних загроз в умовах військової анексії ядерних об’єктів російськими окупантами.

На території України знаходиться п’ять атомних станцій. На сьогодні одна з них – Чорнобильська АЕС – знаходиться на етапі зняття з експлуатації. На чотирьох діючих АЕС в експлуатації знаходяться 15 блоків. Крім АЕС на території України діють два дослідницьких реактори: ВВР-М (Інститут ядерних досліджень НАН України); ДР-100, одна критична збірка (Севастопольський інститут ядерної енергетики і промисловості), підкритична збірка «Джерело нейтронів» у Харкові, об’єкт «Укриття», сховище відпрацьованого палива «мокрого» типу СВЯП-1 та сухе сховище СВЯП-2 на майланчику ЧАЕС, сухе сховище відпрацьованого ядерного палива на майданчику ЗАЕС, шість міжобласних спецкомбінатів (МСК) із захоронення радіоактивних відходів, п’ять гірничовидобувних комбінатів і два гідрометалургійних заводів з переробки урану, біля семи тисяч підприємств, які використовують радіоактивні речовини, радіоізотопні прилади та джерела іонізуючого випромінювання загальною кількістю біля 100 тис. одиниць. На території України розвідано більше 20 родовищ урану. На двох з них – Інгульскому та Смолинському – відбувається видобуток уранової руди. Новокостянтинівське родовище підготовлено для промислового видобутку руди.

З перерахованих ядерних об’єктів наразі в руках ворога знаходиться Чорнобильська АЕС, розташовані на проммайданчику ЧАЕС сховища відпрацьованого ядерного палива «мокрого» та «сухого» типу, Об’єкт «Укриття», Чорнобильська зона відчуження, розташовані на її території пункти захоронення та тимчасової локалізації радіоактивних відходів, Запорізька АЕС (м. Енергодар) та сухе сховище відпрацьованагого ядерного палива на території її проммайданчика. Близько 1200 джерел іонізуючого випромінювання знаходяться на окупованих територіях з 2014 р., у тому числі ядерний реактор у Севастополі, Донецьке сховище радіоактивних відходів, на якому порушено герметизацію, та затоплена шахта «Юний Комунар» (об’єкт «Кліваж»), де у 1979 р. було здійснено підземний ядерний вибух у мирних цілях.

Відповідно до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» радіаційна аварія (аварія) - подія, внаслідок якої втрачено контроль над ядерною установкою, джерелом іонізуючого випромінювання, і яка призводить або може призвести до радіаційного впливу на людей та навколишнє природне середовище, що перевищує допустимі межі, встановлені нормами, правилами і стандартами з безпеки.

Унаслідок російської агресії та окупації території суверенної держави, втратою регулюючого контролю над АЕС, сховищами відпрацьованого ядерного палива, бомбардування ядерних установок та окупацією приповерхневих сховищ радіоактивних відходів, в Україні відбулася масштабна радіаційна аварія, яка може призвести до безпрецедентного викиду радіоактивності в навколишнє природне середовище та ядерної катастрофи світового значення. Обсяги радіоактивності, які наразі знаходяться під контролем агресора, у тисячі разів перевищують обсяг емісії з ІV енергоблоку ЧАЕС протягом 26 квітня – 6 травня 1986 р. та за вмістом 137Cs i 90Sr відповідають 600 000 атомних бомб, скинутих на Хіросіму в 1945 р.

Водночас, на порушення Конвенції про оперативне оповіщення про ядерну аварію, ратифікованої в тому числі Росією та її союзником Білоруссю, МАГАТЕ повідомляє про відсутність небезпеки та функціонування бомбардованих та окупованих Російською Федерацією ядерних об’єктів у штатному режимі, тим самим порушуючи норми міжнародного права, зокрема Конвенції про ядерну безпеку, Об'єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерних паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

З метою запобігання масштабного радіоактивного забруднення біосфери Землі, яке може призвести до знищення життя на планеті, унаслідок некваліфікованих дій або терористичних актів агресора, Національна комісія з радіаційного захисту населення України

ВИМАГАЄ:

Відсторонення громадян Російської Федерації від роботи в МАГАТЕ, у тому числі заступника Генерального директора МАГАТЕ, на період до повного виведення військ агресора з території суверенної України;

Ініціювати введення миротворчого контингенту ООН на територію ядерних об’єктів України та забезпечити їх захист від терористичних актів, бомбардувань та обстрілів з повітря.

Голова Комісії,
народний депутат України,
академік НАН України

Олександр КОПИЛЕНКО