Атомні електростанції та інші ядерні установки є об’єктами мирного використання ядерної енергії, не призначені для бойових дій і не повинні піддаватися військовому нападу. Своїми діями, пов’язаними із обстрілом і захопленням ядерних об’єктів на Чорнобильській і Запорізькій АЕС, а також бомбардуванням дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» у м. Харків Російська Федерація порушила всі світові принципи ядерної безпеки.

Під час бойових дій 4-го березня місто Енергодар та майданчик Запорізької АЕС були захоплені військовими силами Російської Федерації. Російські загарбники зруйнували фізичний периметр Запорізької АЕС, було пошкоджено адміністративну будівлю та навчально-тренувальний центр. На територію станції увійшли з півсотні одиниць ворожої техніки та близько 500 російських озброєних військових. 14 березня російські окупаційні війська у безпосередній близькості до енергоблоків ЗАЕС підірвали боєприпаси, які не розірвалися під час обстрілу майданчика. Внаслідок ворожих дій пошкоджено високовольтні лінії електропередачі, з’єднані з ЗАЕС. З чотирьох високовольтних ліній робочої залишилася лише одна. Отже, потужність працюючих енергоблоків ЗАЕС була зменшена.

Російські загарбники тримають персонал у полоні, руйнують мережі електропостачання та обстрілюють захисні споруди, створюючи таким чином загрозу радіаційних аварій.

Поруч із майданчиком ЗАЕС росіяни розташували важку військову техніку, боєкомплект зберігають поруч з енергоблоками, під естакадами, а частину боєкомплекту – взагалі всередині машинних залів енергоблоків.

І знову 5 серпня майданчик ЗАЕС був обстріляний російськими терористами. На одному з енергоблоків Запорізької АЕС спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори, які гарантують роботу систем безпеки. Енергоблок було розвантажено та відключено від енергомережі. Внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус.

6 серпня російські окупанти знову здійснили ракетні обстріли майданчику Запорізької АЕС та міста Енергодар. Як повідомляє НАЕК «Енергоатом», російські ракети влучили по майданчику ЗАЕС поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива, на якому зараз зберігаються 174 контейнери з ядерним паливом. Через ракетні обстріли російських військ було пошкоджено датчики радіаційного моніторингу навколо території сховища відпрацьованого ядерного палива, тому виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива зараз неможливе. Зазначається також, що через безліч дрібних уламків від вибухів пошкоджено близько 800 кв. м віконних поверхонь у різних будівлях станції. Внаслідок вибухів отримав уламкове поранення один працівник ЗАЕС. При цьому всі російські військові, які перебували на території ЗАЕС, а також персонал Росатома заздалегідь сховались у бомбосховищах атомної станції.

Росіяни не приховують своїх планів і вже відкрито шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати. Так, у своїй заяві начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту російських збройних сил генерал-майор Валерій Васильєв, який зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав, що «тут будет или русская земля, или выжженная пустыня. Мы заминировали все важные объекты Запорожской атомной станции. И мы не скрываем этого от врага. Мы их предупредили. Враг знает, что станция будет или русской, или ничьей. Мы готовы к последствиям этого шага. И если будет самый жесткий приказ – мы должны выполнить его с честью». Таке на мій погляд може заявляти тільки хвора людина.

НАЕК «Енергоатом» заявив, що акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції і пошкодження всіх ліній електропередачі, через які йде електроенергія в енергосистему України. Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків № 1 та № 2. І це на додаток до мінування енергоблоків АЕС та берегової лінії станції.

При реалізації найгірших сценаріїв у разі пошкодження зовнішніх мереж електропостачання, а також неможливості експлуатувати системи аварійного електропостачання на самій ЗАЕС час до початку руйнації ядерного палива в реакторах, які зупинені внаслідок знеструмлення, становить лише декілька годин. Прикладом подібної аварії при повному знеструмлені АЕС є аварія на АЕС Фукусима-Дайічи у 2011 році, яка призвела до пошкодження палива, руйнації захисних бар’єрів ядерної установки та значного витоку радіоактивних речовин у довкілля.

Тому ситуація, що склалася на ЗАЕС, вказує на високий рівень імовірності ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й інші європейські країни. Беручи до уваги можливі спрямовані ворогом дії щодо перешкоджання відновлювальних робіт на лініях електропостачання або перешкоджанню поповнення запасів пального для резервних дизельних станцій на АЕС, є висока небезпека значних радіаційних наслідків при аварії на енергоблоці, який є в стані «робота на потужності».

У світі відомо про єдиний випадок бойових дій поблизу АЕС Кршко, Словенія (KRSKO, один блок PWR, 700 МВт) під час війни 1991 р. АЕС продовжувала працювати, але станція не була під вогневим ураженням і не була окупована. Саме після цього фахівцями з безпеки під егідою МАГАТЕ було проведено аналіз, який зазначив, що найбільш безпечний стан АЕС при можливості військового ураження – «холодній зупин». Таким чином, на АЕС, які є в зоні найбільш «імовірного» ураження, доцільно перевести всі енергоблоки в стан «холодний зупин».

Тим більше, що перебування військової техніки, боєкомплектів і російських окупантів на майданчику ЗАЕС, а також мінування енергоблоків і комунікацій навколо станції є порушенням умов безпечної експлуатації відображених у звіті з аналізу безпеки. В таких умовах з точки зору безпеки всі енергоблоки ЗАЕС доцільно перевести в стан «холодний зупин».

4 серпня 2022 року (ще до обстрілів майданчика ЗАЕС) відбулося засідання Колегії Держатомрегулювання, на якому було розглянуто питання безпеки експлуатації окупованої Запорізької АЕС, зокрема у зв'язку з розміщенням російськими окупантами своєї військової техніки у машинних залах енергоблоків № 1 і № 2. За підсумками обговорення, Колегія постановила визнати ситуацію на майданчику Запорізької АЕС, що перебуває під контролем військових Російської Федерації, розміщення на території ядерних установок військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою ядерним тероризмом з боку Російської Федерації.

Зазначається, що активні бойові дії та перебування російських військових безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС, на думку фахівців, можуть унеможливити виконання персоналом атомної станції безпосередніх функцій з управління ядерним реактором в умовах нормальної експлуатації, порушення нормальної експлуатації, спричинити проєктні та запроєктні аварії. Розміщені на промисловому майданчику та в машинних залах енергоблоків № 1 та № 2 Запорізької АЕС військової техніки та боєприпасів у разі їх застосування чи детонування може спричинити пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки. Це, у свою чергу, може призвести до тяжкого пошкодження ядерного палива з наступним радіаційним забрудненням навколишнього середовища та радіаційним опроміненням персоналу та населення. Наголошується, що через окупацію АЕС та прилеглих територій неможливо реалізувати функції із захисту персоналу та населення в умовах ядерної чи радіаційної аварії.

Колегія запропонувала внести додаткові умови у ліцензію з експлуатації в стані «холодний зупин» для енергоблоків №№ 1,2 ЗАЕС (де у машинних залах зберігається військова техніка та вибухівка окупантів).

Звісно, що за безпеку на ядерних установках несе відповідальність експлуатуюча організація, якою для українських АЕС є НАЕК «Енергоатом». І саме експлуатуюча організація повинна приймати рішення щодо переведення енергоблоків АЕС у стан «холодний зупин», а рішення Колегії Держатомрегулювання має рекомендаційний характер.

НАЕК «Енергоатом» стверджує, що на сьогодні існує лише один сценарій – це стабільна та надійна робота ЗАЕС в енергосистемі України, а «її відключення неможливе ані з технічної, ані з безпекової, ані з економічної, ані з політичної точки зору». При цьому працівники атомної станції роблять все можливе і неможливе для забезпечення надійної роботи станції. «Працюючи під шаленим тиском окупантів, ризикуючи своїм життям та здоров‘ям, непокоячись про те, чим нагодувати та як врятувати родину в Енергодарі, вони щодня здійснюють безпечну експлуатацію атомних енергоблоків станції».

У даній ситуації важлива роль відводиться міжнародній спільноті, яка повинна задіяти всі механізми задля виведення військових з найбільшого в Європі ядерного об’єкту та його повної демілітаризації. Потрібно здійснити всі можливі заходи з метою виведення озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території, зокрема і з міста Енергодар.

Натомість прокинувся генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, який виступив із заявою, в якій висловив чергову «глибоку стурбованість» обстрілом Запорізької атомної електростанції та наголосив на необхідності якнайшвидше надіслати на ЗАЕС місію МАГАТЕ з ядерної безпеки, куди увійдуть експерти з безпеки та захисту.

Гроссі зазначив, що обстріли підкреслюють цілком реальну небезпеку ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров'ю населення та навколишньому середовищу в Україні та за її межами. Він закликав усі сторони виявляти максимальну стриманість поблизу цього важливого ядерного об'єкта, додавши, що засуджує будь-які насильницькі дії, вчинені на ЗАЕС чи поблизу неї, чи проти її персоналу. За словами Гроссі, інспектори МАГАТЕ мають провести на станції необхідні заходи з перевірки, а також надати об'єктивну й незалежну інформацію про стан об'єкту.

Однак з початку війни МАГАТЕ, як і багато інших міжнародних організацій, на події в Україні практично ніяк не відреагували. МАГАТЕ, на жаль, обмежувалося лише стурбованими зверненнями до світової спільноти і не вказувало на провину єдиного винуватця цих подій – Російську Федерацію як терористичну державу. Як ми всі розуміємо, цього замало. «Засудили», «висловили занепокоєність» – усі ці слова на країну-агресора не діють. Повинні бути жорстокі дії. Розуміючи всю відповідальність та наслідки безрозсудного нападу на ядерні об'єкти України, а також повне ігнорування Російською Федерацією принципів миру, безпеки та єднання, потрібно закликати всі країни та міжнародні організації:

  • визнати військові дії Російської Федерації стосовно ядерних об’єктів України актами ядерного тероризму;
  • визнати Російську Федерацію країною-ядерним терористом;
  • обмежити доступ Російської Федерації до новітніх ядерних технологій;
  • запровадити санкції для російської атомної галузі;
  • повністю скасувати співпрацю з Російською Федерацією у ядерній сфері;
  • виключити РФ, а також усіх представників РФ з органів управління.

Уся світова спільнота повинна зрозуміти і знати, що Росія на сьогодні є країною-ядерним терористом, яка військовими діями захопила Запорізьку АЕС та погрожує всьому світу, щоб зіграти на страху європейців перед ядерною катастрофою.

Президент України Володимир Зеленський констатував, що черговий російський злочин і відвертий акт ядерного терору – не тільки аргумент для визнання її державою-спонсором тероризму, а й аргумент на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від «Росатома» до всіх пов’язаних компаній і осіб. Президент України також додав:

"Той, хто створює ядерні загрози для інших народів, сам точно не здатний безпечно використовувати атомні технології".

Член НКРЗУ, директор Інституту проблем безпеки атомних
електростанцій НАН України,
академік НАН України
Анатолій НОСОВСЬКИЙ