Завдання Національної комісії з радіаційного захисту населення вже зрозумілі з самої назви. Наша комісія має давню історію, вона народилася завдяки Декларації про державний суверенітет України, де прямо написано, що Україна як самостійна держава мусить мати подібний орган. Російська агресія і ті виклики, які раніше неможливо було уявити, поставили перед нами нові завдання. Реалізуючи свій мандат, НКРЗУ наполегливо і цілеспрямовано працювала і працює в ім‘я безпеки нашої держави та її громадян (достатньо лише подивитися на сайт нашої комісії). Один з напрямів роботи НКРЗУ - запобігання (звичайно, в рамках наших можливостей) російському ядерному тероризму. Зовсім нещодавно ми пережили тимчасове захоплення Чорнобильської АЕС рашистами, а нині не тільки ми, а, власне, і вся Європа перебуває під загрозою неконтрольованих ексцесів з боку російського агресора.

Добре відомо, що Україна має потужну атомну енергетику, і саме тому для нас дуже важливо було вчора відвідати Хмельницьку АЕС і на місті обговорити питання ядерної безпеки. Разом з моїм колегою по фракції СН, керівником Хмельницької обласної організації партії Сергієм Мандзієм ми обговорили з генеральним директором АЕС Андрієм Козюрою нагальні питання радіаційного стану.

Ми щиро вражені тією інформацією, якою поділився з нами Андрій Козюра, відвіданням самої станції (зрозуміло, в тих межах, у яких це допускається чинними регламентами безпеки і державної таємниці). Низький уклін колективу станції, який у такий вирішальний момент з честю виконує свій професійний обов‘язок.

Оскільки останнім часом до НКРЗУ надходить велика кількість звернень від громадян стосовно того, чи треба профілактично вживати препарати йоду, адже весь їх запас у Києві вже з‘їли і випили. Андрій Ростиславович поблажно усміхнувся і сказав, що не треба поспішати. В усякому разі, він підкреслив, що вся безпекова зона АЕС цими препаратами повністю забезпечена. Ми домовилися, що продовжуватимо співпрацю між професіоналами-практиками і потужним науковим академічним середовищем. А наша комісія має справді унікальний науковий потенціал.

Голова НКРЗУ,
народний депутат України,
академік НАН Олександр Копиленко

Фото №1 - робоча нарада з директором АЕС Андрієм Козюрою та його колегами. Обговорюються питання радіаційного захисту населення.

Фото №2 і №3 - разом з директором станції Андрієм Козюрою та народним депутатом Сергієм Мандзієм у робочих приміщеннях АЕС.