20 квітня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу нараду з очільником парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олегом Бондаренком й очільником Національної комісії з радіаційного захисту населення (далі — НКРЗУ) Олександром Копиленком.

Чергова річниця Чорнобиля спонукає вкотре замислитися над небезпекою, що несе у собі будь-яка діяльність, пов’язана з використанням ядерної енергії. Як зауважив Голова Парламенту України Руслан Стефанчук, ніхто навіть не міг уявити, що наш «мирний атом» опиниться під військовим ударом російського агресора.

У зв’язку із цим, Олександр Копиленко розповів, як в умовах воєнного часу працювала НКРЗУ. На засіданнях постійно розглядали актуальні питання, зокрема, загрози російського ядерного тероризму, роботи атомної енергетики України в особливий період. Відповідні аналітичні документи оперативно направлялися керівництву держави.

Необхідні рекомендації надавалися також українським громадянам — лише з квітня по вересень 2022 року на сайті Комісії було опубліковано 84 повідомлення про радіаційну ситуацію у столиці України.

Наполегливо НКРЗУ працювала та працює у міжнародному вимірі. Це й звернення до МАГАТЕ відтоді, як окупанти захопили Чорнобильську АЕС, і двосторонні контакти з національними парламентами. Напередодні цієї наради Олександр Копиленко провів зустрічі з депутатами німецького Бундестагу та азербайджанського Міллі Меджлісу, де було оприлюднено інформацію про реальність загрози неконтрольованої діяльності агресора, зокрема, на Запорізькій АЕС.

Про співпрацю Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування й НКРЗУ повідомив Олег Бондаренко. Він окреслив подальші перспективи спільних проектів, одним із яких є залучення до них відомих у світі експертів.