26 квітня — день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Саме тому, в цей день відбувся круглий стіл з міжнародною участю «Відлуння Чорнобиля: нові виклики та загрози».

Народний депутат України, академік НАН України Олександр Копиленко від імені Національної комісії з радіаційного захисту населення України звернувся до учасників заходу:

«Чорнобиль — це не лише техногенна катастрофа, а і трагедія людства, вплив якої ми відчуваємо і сьогодні. Ніхто навіть не міг уявити, що наш «мирний атом» опиниться під військовим ударом російського агресора. Наша Комісія постійно розглядає актуальні питання російського ядерного тероризму, роботи атомної енергетики України в особливий період. Відповідні аналітичні документи оперативно направляються керівництву держави. Необхідні рекомендації надаються також українським громадянам – лише з квітня по вересень 2022 року на сайті Комісії було опубліковано 84 повідомлення про радіаційну ситуацію у столиці України. Сьогоднішній захід ще раз підкреслює важливість даного питання.»

До цього заходу долучилися і члени НКРЗУ. З доповідями виступили: Володимир Яценко «Актуальні проблеми захисту прав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи»; Димитрій Базика «Структурні і функціональні зміни щитоподібної залози у пацієнтів із злоякісними утвореннями молочної залози, які постраждали від аварії на ЧАЕС», «Пошкодження шкіри і жирової клітковини після променевої терапії у хворих на рак молочної залози», «Високочастотна електрохірургічна дисекція в лікуванні хворих на рак молочної залози»; Микола Тронько «Проспективне когортне дослідження як надійний метод вивчення радіаційного ризику раку та іншої патології щитовидної залози у дітей та підлітків, опромінених внаслідок Чорнобильської аварії», «Вузловий зоб у членів українсько-американської тиреоїдної когорти: дескриптивний аналіз результатів 6 циклів стандартизованного скринінгу»; Віктор Сушко «Актуальні проблеми медичної експертизи встановлення зв’язку захворювань, що призвели до інвалідності та смерті з впливом радіаційного опромінення та інших шкідливих чинників внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Радіаційні ураження респіраторної системи при інгаляційному надходженні радіонуклідів та клініко-прогностичне значення їх дії в гострий та віддалений період (актуальні питання сьогодення)».

Учасники заходу обговорили питання факторів радіаційного забруднення як наслідків російсько-української війни, подолання наслідків радіаційного забруднення в агросфері України, оцінку потенційного опромінення населення у разі радіаційної загрози, проблеми захисту прав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілого населення України.