Національна комісія з радіаційного захисту населення України виступила організатором наукового форуму «Протидія терористичним актам у міському середовищі», який відбувся 21 червня на базі Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

Форум обʼєднав політиків, суддів, провідних науковців, практиків і громадських діячів у сфері права, архітектури, екології та охорони здоров’я.

«В сучасних реаліях тероризм залишається однією з найбільших загроз нашому суспільству, і його руйнівний вплив особливо відчутний в міських просторах, де живуть та працюють мільйони людей. Головною метою форуму є напрацювання спільних підходів до вирішення актуальних проблем безпеки в міському середовищі, підвищення рівня поінформованості суспільства про небезпеку та масштаби тероризму», — зазначив голова НКРЗУ Олександр Копиленко.

На Форумі були розглянуті правові аспекти боротьби з тероризмом у міському середовищі, екологічні наслідки терористичних актів і стратегії екологічного відновлення, психологічні наслідки для населення та підходи до психологічної реабілітації, а також архітектурні рішення для забезпечення безпеки та мінімізації наслідків терористичних актів.

Керівник апарату Комісії Ірина Сопілко зазначила:

«Тероризм — це суспільне зло, яке не знає меж та не розрізняє національностей, релігій чи політичних переконань. Ми маємо можливість обговорити питання покращення системи реагування на терористичні загрози. Це включає розробку та впровадження ефективних механізмів спостереження, обміну інформацією та спільного координаційного центру. Покладаючись на наші колективні знання та досвід, ми можемо створити міста, які стоятимуть міцно перед будь-якими терористичними атаками».

Втілення у життя рішень форуму допоможе створити більш безпечне міське середовище, знизити ризик терористичних актів і зберегти життя та добробут громадян.