26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Сьогодні виповнюється 35 років страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної трагедії світового масштабу на Чорнобильській АЕС.

Ці роковини ще раз нагадують суспільству як про жахливі наслідки катастрофи так і про героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які ціною свого життя і здоров’я врятували людство від катастрофи планетарного масштабу, за що заслуговують на велику вдячність і повагу.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи».

Члени Національної комісії з радіаційного захисту населення України приймають активну участь у роботі Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи і спрямовують свої зусилля на наукове забезпечення робіт з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, радіологічного захисту при перетворенні об'єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також проводять аналіз радіологічних та медичних наслідків, динаміки змін доз опромінення, стану здоров’я та соціально-психологічного стану постраждалих мешканців забруднених радіонуклідами територій та демографічних змін постраждалих та інших багатьох напрямків.

Сподіваємось, що Україна разом з міжнародною спільнотою зможе подолати наслідки цієї страшної трагедії.

Голова Національної комісії з радіаційного захисту населення України Олександр Копиленко сьогодні в знак шани поклав квіти біля пам'ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи в Києві, поруч з Національним музеєм «Чорнобиль».