Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 14 квітня 2021 року заслухав Звіт щодо діяльності Національної комісії з радіаційного захисту населення України у 2020 році, який доповів Голова Комісії — Копиленко Олександр Любимович. Звіт взято до відома. При розгляді Звіту відзначено плідну роботу Комісії щодо надання аналітичних висновків та пропозицій керівництву країни, зокрема:

про можливе підвищення ризиків негативного впливу радіаційного чинника в умовах складної епідеміологічної ситуації. Висновки Комісії щодо поєднання негативного впливу COVID-19 і радіаційного чинника, на жаль, підтвердилися;

про деякі проблемні питання в ядерній енергетичній галузі України. Визначені питання, що потребують першочергового вирішення. Відповідну доповідь направлено українському Уряду та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Спільно з Міністерством енергетики України передбачені експертні слухання з питань безпеки використання ядерної енергії;

про кількість та активність джерел іонізуючого випромінювання, що залишились на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. За підсумками розгляду ситуації у сфері захисту ядерної безпеки та радіаційного захисту населення на тимчасово окупованих та прилеглих до них територіях, Комісія підготувала відповідні пропозиції, які детально обговорювалися на зустрічі з віце-прем’єр-міністром України — міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексієм Резніковим.

Комісією, запропоновано низку наукових та практичних заходів щодо покращення ситуації, які детально обговорювалися на зустрічі з віце-прем’єр-міністром України — міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексієм Резніковим і в подальшому на впливових міжнародних майданчиках.

Під час зустрічей Голови Комісії з Прем'єр-міністром України та всіма віце-прем'єр-міністрами України обговорювались основні практичні кроки з діяльності Комісії, зокрема за підсумками зустрічі з віце-прем'єр-міністром України Ольгою Стефанішиною розпочато роботу з гармонізації національного законодавства з міжнародними нормами та стандартами у сфері радіаційного захисту, спільно з Комітетом підготовлено Збірник міжнародних актів у сфері управління і поводження з відходами (включаючи радіоактивні відходи).

Комісія активно співпрацює з РНБО у сфері хімічної безпеки.

На базі НКРЗУ фактично створено майданчик для обговорення проблем розвитку наукового потенціалу Чорнобильської зони відчуження та обміну думками провідних фахівців щодо питань організації та діяльності науково-дослідницького хабу. Комісія спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження об’єднали зусилля з метою координації вітчизняних та міжнародних досліджень, створення бази наукових даних для об’єктивної оцінки та прогнозу радіоекологічної та радіобіологічної ситуації в Чорнобильській зоні відчуження.

Невідкладним є відновлення роботи з дозиметричної паспортизації території, що зазнали радіоактивного забруднення, яка має проводитись згідно законодавства кожні 3 роки. Однак, остання паспортизація проводилась лише у 2011 році. Комісія готова до виконання своєї частини роботи щодо підготовки експертних висновків за результатами вимірювань і сприяти в її організації.

Відмічено плідну співпрацю Комісії з Комітетом з питань екологічної політики та природокористування, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, іншими державними установами, науковими та громадськими організаціями.