28 липня 2022 року Національна комісія з радіаційного захисту населення України розглянула шляхи забезпечення готовності до ядерних або радіаційних аварійних ситуацій під час воєнного стану та реагування на ці загрози.

У зібранні взяли участь представники Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, з яким постійно співпрацює НКРЗУ. Крім того до засідання долучилися представники ряду українських міністерств — оборони, охорони здоров’я, захисту довкілля та природних ресурсів, а також Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки, Державного агентства з управління зоною відчуження.

Захід розпочався з інформації Голови Комісії, народного депутата, академіка НАН України Олександра Копиленка про діяльність Комісії після початку війни. НКРЗУ не лише реєструвала факти ядерного тероризму з боку країни-агресора, а й надавала органам державної влади та широкій громадськості оперативний науково обґрунтований аналіз можливих наслідків дій з боку ворожих військ. Особливо це стосувалося реальних загроз ядерної катастрофи в зоні Чорнобильської та Запорізької АЕС, а також обстрілів Центрального виробничого майданчика ДСП «Об’єднання «Радон» та інших радіаційно небезпечних об’єктів.

Члени комісії звернули увагу на бездіяльність МАГАТЕ у найскладніші дні російської навали і запропонували вжити дієвих заходів задля дотримання державою-агресором норм міжнародних конвенцій та угод у частині фізичного захисту ядерного матеріалу.

Голова НКРЗУ висловив подяку всім членам Комісії, особливо академіку НАН України А.В. Носовському та професору В.В. Доліну за активну роботу в цей період.

Учасники засідання обговорили питання можливого застосування російською федерацією ядерної зброї у війні з Україною, навмисного чи ненавмисного руйнування російськими військовими формуваннями вітчизняних АЕС і зазначили, що в частині реагування на радіаційні інциденти в період воєнного стану та в ситуації застосування ядерної зброї в Україні є певні проблеми, на які треба терміново звернути увагу.

Під час обговорення, члени Комісії звернули увагу, що в Україні існують інші об’єкти в разі бомбардування (або інших військових дій) яких можуть виникнути вкрай небезпечні трансграничні та регіональні радіоекологічні ризики.

За підсумками засідання члени НКРЗУ поставили питання про підготовку Плану невідкладних заходів з покращення реагування на ядерні чи радіаційні надзвичайні ситуації у воєнний час з відповідними механізмами його реалізації.