14 березня на черговому засідання Національної комісії з радіаційного  захисту населення України було розглянуто надважливе питання, яке з 24 лютого 2022 року привертає увагу не лише керівництва країни, але й хвилює населення країни (з яким найчастіше звертаються до НКРЗУ): робота атомної енергетики України у військовий час.

Голова Комісії Олександр КОПИЛЕНКО зазначив, що «Сфера роботи нашої Комісії – це безпека населення. І все, що відбувається з ядерними об’єктами це і є безпека населення».

З доповіддю виступив член НКРЗУ Анатолій НОСОВСЬКИЙ – директор Інституту проблем безпеки АЕС Національної академії наук України, який звернув увагу присутніх на проблеми захисту населення і персоналу у випадку радіаційної аварії на АЕС:

«Потрібно також переробити існуючі плани захисту  населення і персоналу у випадку радіаційних аварій на атомних станціях з урахуванням нових викликів. При цьому, в аварійних планах потрібно розглядати питання надійності радіаційного моніторингу, підвищення надійності та незалежності каналів зв’язку, додаткові дублюючі шляхи евакуації населення, а також доставку на об’єкти персоналу, дизельного палива у випадку порушення існуючої логістики. Для того, щоб вирішити всі ці складні питання, потрібно об’єднати наші зусилля, зусилля багатьох фахівців. Тому я і запропонував Голові НКРЗУ, академіку НАН, Олександру Копиленку розглянути це питання на засіданні Комісії, та прийняти рішення щодо проведення круглого столу для обговорення з фахівцями та підготовки відповідних пропозицій».

До обговорення цього питання долучилися ветерани атомної енергетики: Микола ШТЕЙНБЕРГ та Віктор ШЕНДЕРОВИЧ, який зазначив, що у «випадку ядерної радіаційної безпеки, необхідно розглядати лише деякі превентивні або компенсуючи заходи,  які треба готувати заздалегідь. Виключення подібної загрози повинно бути забезпечено  діями, згідно з міжнародними, правовими, політичними, юридичними та іншими заходами, прийнятими міжнародною спільнотою, а також спеціальними вимогами національного законодавства. Повинен бути розглянутий комплекс заходів, метою яких є підвищення готовності АЕС та інших ядерних об’єктів, для захисту у випадку потенційної воєнної загрози». зазначив важливість питання, яке розглядається членами НКРЗУ.

На важливість цього питання звернув увагу і Володимир БОРИСЕНКО – завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

Тетяна КУТУЗОВА – начальник відділу аварійної готовності та радіаційного захисту – державний інспектор Департамент з питань безпеки ядерних установок подякувала від колективу Держатомрегулювання, який потужно присутній на цьому засіданні: Антоніна МИШКОВСЬКА – заступник директора Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ – начальник відділу безпеки ДІВ – державний інспектор, Юлія НОВІКОВА – начальник відділу безпеки довгострокового зберігання та захоронення РАВ – державний інспектор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ,  Володимир ДАЦЕНКО – начальник відділу безпеки поводження з РАВ до захоронення – державний інспектор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ, Тамара СУШКО – начальник відділу безпеки зняття з експлуатації – державний інспектор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ, Марина РУБЛЮК – головний спеціаліст – державний інспектор відділу безпеки ДІВ Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ,  Тетяна КОРЗИНА – головний спеціаліст – державний інспектор відділу безпеки ДІВ Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з РАВ, Наталія БІЖКО – заступник начальника відділу аварійної готовності та радіаційного захисту – державний інспектор Департамент з питань безпеки ядерних установок, Борис СТОЛЯРЧУК – директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок – заступник Головного державного інспектора з ЯРБ України, Андрій ГОРОШАНСЬКИЙ – заступник начальника відділу експлуатаційної безпеки – державний інспектор.

Також було затверджено План роботи Комісії на 2023 рік.