19 травня 2023 року Національна комісія з радіаційного захисту України на засіданні, під головуванням народного депутата України, академіка НАН України Олександра Копиленка, та за участі народного депутата України Олега Семінського, продовжуючи аналіз роботи атомної енергетики України у військовий час, розглянула ряд важливих питань: протидії розповсюдження ядерної зброї та компонентів для її створення, протидії незаконного обігу ядерних та радіаційних матеріалів, запобігання загрозі ядерного тероризму тощо.

У своїй доповіді «Про питання ядерних загроз, спричинених російською окупацією на Чорнобильській АЕС» Максим Шевчук – заступник Голови Державного агенства України з управління зоною відчуження, звернув увагу присутніх на проблемні питання, з якими стикнулися фахівці Агенства, оскільки Чорнобильська АЕС, розташовані на її проммайданчику сховища відпрацьованого ядерного палива «мокрого» та «сухого» типу тривалий період знаходилися в руках ворога.

Також розглянули питання щодо створення системи кризивого моніторингу реагування на можливі інцинденти з ядерними та радіаційними матеріалами на об’єктах ядерно-паливного циклу в умовах воєнного та повоєнного стану. Члени Комісії заслухали доповідь Юрія Забулонова – директора ДУ «Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук, який акцентував увагу присутніх на наступних питаннях: реагування на ядерні та радіологічні інциденти; захист від ядерного та радіологічного тероризму; протидія незаконному поводженню з ядерними та радіоактивними матеріалами; застосування інноваційних технологій для виявлення ядерних та радіоологічних загроз. Також він презентував, розроблену фахівцями Інституту, Концепцію системи кризового моніторингу.

Представники Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар – ректор ДЕА та Коротецький Василь – проректор з організаційно-господарської роботи презентували наукові напрацювання спеціалістів ДЕА «Про впровадження біомеліоративних заходів на водоймах-охолоджувачах ТЕС і АЕС». Результати цих наукових досліджень можуть запропонувати не лише ефективні методи збереження біорізноманіття водних ресурсів та їх загального екологічного стану, але й отримати обґрунтовану економічну ефективність енергетичних об’єктів та збудувати систему альтернативного моніторингу радіаційного стану.

Проблемні питання, які розглядалися на засіданні Комісії, є актуальними не тільки для національної безпеки України, а і становлять значну загрозу миру та міжнародній безпеці.