6 липня 2023 року Національна комісія з радіаційного захисту населення України розглянула питання, яке без перебільшення зараз хвилює кожного — «Актуальні радіаційні загрози цивільному населенню України в умовах воєнного стану і бойових дій».

Було розглянуто стан енергоблоків на Запорізькій АЕС, головні чинники радіаційних загроз в умовах безпеки життєдіяльності та в умовах воєнних дій, можливі радіаційні наслідки ядерної аварії на ЗАЕС та організаційні заходи для захисту від зброї масового ураження.

  1. У своїй доповіді завідувач відділення атомної енергетики Інституту проблем атомних електростанцій НАН України, д.т.н., проф. Володимир Борисенко доповів про ситуацію на Запорізькій АЕС, стан 6 енергоблоків, залишкове енерговиділення від активних зон, потребу у воді для охолодження активної зони, загальну кількість ядерного палива на майданчику ЗАЕС.
  2. Заступник директора Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища НАН України», д.геол.н., проф Віктор Долін визначив головні чинники радіаційний загроз, оцінив обсяги радіоактивності, які зберігаються на проммайданчику ЗАЕС та обсяги води, необхідні для охолодження частково та повністю відпрацьованих паливних збірок.
  3. Перший заступник генерального директора Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України», д.м.н., проф. Віктор Сушко доповів, що за результатами навчання МОЗ 29-30 червня, в яких Національний центр радіаційної медицини виступав як головна клінічна база, була створена робоча група для термінового затвердження протоколу з лікування гострої променевої хвороби МОЗ.

Іншим питанням розгляду на засіданні НКРЗУ було звернення народного депутата Володимира Арешонкова щодо населених пунктів, які вважаються постраждалими від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до рішення Національної комісії з радіаційного захисту населення України, голова Комісії, народний депутат України Олександр Копиленко направив відповідне депутатське звернення до Премʼєр-міністра України про некоректність проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Некоректність даного проекту полягає в тому, що він ґрунтується на даних загальнодозиметричної паспортизації 2011 року, яка, взагалі, за браком коштів, більше не проводилася.