25 жовтня 2023 року відбулося засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України, на якому було розглянуто ряд питань, зокрема Концептуальний проект багатофункціонального прискорювального комплексу Національного наукового центру “Харківського фізико-технічного інституту”. Цей потужний заклад давно співпрацює з НКРЗУ у реалізації завдань, пов’язаних із захистом населення від іонізуючого випромінювання. Зараз ця співпраця виходить на новий рівень, пов’язаний з необхідністю дати відсіч ядерній загрозі, яку несе в собі російська агресія.

До речі, з цією метою на попередніх засіданнях члени Комісії запропонували вийти за встановлені рамки “сухої” наукової роботи і залучити до неї широкі кола населення, які судячи з того, як переглядається наш телеграм-канал, активно цікавляться нашою роботою.

Так народилася ідея проведення Всеукраїнського дитячого конкурсу есе та малюнків «Українська «формула ядерної безпеки», організатором якого є Національна комісія з радіаційного захисту населення України за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Київської Малої академії наук учнівської молоді.

Звичайно, на засіданні ми затвердили Положення про конкурс та його умови, та головне не ця формалістика, а творча дружба з молодим поколінням, яке разом зі своїми батьками відчуває себе єдиною силою у боротьбі проти російської агресії.