Контроль стану паливомістких матеріалів об’єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС (в тому числі контроль щільності потоку нейтронів) здійснюється системою контролю ядерної безпеки Інтегрованої автоматизованої системи контролю (ІАСК) в постійному режимі. Перевищень меж безпечної експлуатації, визначених технологічним регламентом об’єкта «Укриття», не зафіксовано.

Зростання щільності потоку нейтронів паливомістких матеріалів (у тому числі у приміщенні 305/2 об’єкту «Укриття») спостерігалося після насування арки нового безпечного конфаймента у проєктне положення над об’єктом «Укриття» у 2016 році, що було прогнозованим і не перевищувало меж безпечної експлуатації об’єкта «Укриття».

Підвищення значень щільності потоку нейтронів пов’язано із зміною температурно-вологістного режиму після насування арки нового безпечного конфаймента у проєктне положення над об’єктом «Укриття».

У рамках експлуатації об’єкта «Укриття» передбачені системи та обладнання для підтримки паливомістких матеріалів у підкритичному стані.

Відповідно до технологічного регламенту об’єкта «Укриття», у разі перевищення меж безпечної експлуатації за показниками щільності потоку нейтронів забезпечується подача нейтронопоглинаючих розчинів на поверхні паливомістких матеріалів.