Так називалася міжнародна науково-практична конференція, що відбулася на базі Київського національного університету будівництва та архітектури за підтримки Міністерства освіти і науки України та Державного агентства України з управління зоною відчуження. Чотирнадцять членів програмного комітету, в тому числі вчені університетів Німеччини, Польщі, Києва та Львова, керували обговоренням питань відродження Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника, впевненим контролем над природними процесами відновлення, вивченням та стримуванням радіаційного фону тощо.

Очолили конференцію ректор КНУБА професор Петро Куліков та заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук. У ході конференції Максим Шевчук виступив із доповіддю про перспективи розвитку Зони відчуження, а саме:

  • розповів присутнім стратегію відродження території;
  • доповів про існуючий стан справ у Зоні;
  • конкретизував дані про радіаційний стан повітря, ґрунту, води у природних та штучних водосховищах Чорнобиля, навів приклади стримування та контролю розповсюдження радіації;
  • перерахував вже узгоджені та прийняті основні кроки з ревіталізації Зони;
  • зупинився на законодавчих ініціативах, що покращать інвестиційну привабливість.

За результатами конференції були складені усні та письмові домовленості подальшого розвитку Зони відчуження та погоджені спільні дії у розвитку території.