У Чорнобильській зоні відчуження проводять вимірювання поточного радіаційного стану території зони відчуження, з метою побудови сучасної карти розподілу остаточного радіаційного забруднення та прогнозування характеру його змін.

Вимірювання проводяться з 4 по 19 вересня 2021 року під час спільних тренувань мобільних лабораторій радіаційної розвідки Німеччини і України у рамках проєкту Федерального відомства радіаційного захисту Німеччини (BfS) та Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» за сприянням Посольства Німеччини в Україні.

До тренувань залучені фахівці з радіаційного захисту і аварійного реагування Федерального відомства з радіаційного захисту та Федеральної поліції Німеччини, екіпажі мобільних лабораторій ВП «Рівненська АЕС» та «Аварійно-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Екоцентр» ДАЗВ, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, ВП «Атомремонтсервіс» та ДСП «Чорнобильска АЕС».

Нагляд за дотриманням вимог радіаційної безпеки та радіаційного захисту забезпечує Інспекція з ядерної та радіаційної безпеки у зоні відчуження Держатомрегулювання.

Під час тренувань відпрацьовуються сучасні технології аеромобільної радіаційної розвідки, навички використання переносного і мобільного обладнання, перевірено канали передачі і сумісність результатів вимірювань, культуру поведінки в реальних радіаційних умовах та процедури взаємодії при реагуванні на ядерні і радіаційні аварійні ситуації.

Особливістю цих тренувань, крім суворого дотримання протиепідемічних заходів усіма учасниками, є підтримка мобільних екіпажів роботою дронів і гелікоптерів. З цією метою до тренувань залучені два гелікоптери Федеральної поліції Німеччини, на яку покладаються завдання оперативного реагування на надзвичайні події незалежно від причин їх виникнення.

Подібні тренування у зоні відчуження ЧАЕС вже проводились спільно з Федеральним відомством радіаційного захисту Німеччини у 2016 та 2018 роках.