Таким став основний меседж чорнобильських обговорень на Всеукраїнському форуму "Україна 30. Екологія", що відбувся 7-9 червня.

Спікерами заходу стали:

  • Богдан Боруховський, перший заступник Міністра захисту довкілля;
  • Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка України;
  • Максим Шевчук, заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження;
  • Ігор Кривошеєв, голова підкомітету ВРУ з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • Мар'яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму України;
  • Ярослав Ємельяненко, голова Асоціації чорнобильських операторів

За модерацією радниці Міністра захисту довкілля з питань розвитку Зони відчуження Лали Тарапакіної відбулася велика наративна дискусія, у результаті якої й була сформована мета найближчого часу: "Чорнобиль - Зона Невідчуження". Вагомим етапом робити форуму став виступ заступника голови ДАЗВу Максима Шевчука, який детально розповів про сьогодення зони відчуження, зупинившись на контрольованому екологічному стану зони, приділив увагу найбільш актуальним питанням її життєдіяльності та закцентував увагу на потенціалі цієї території та перспективах міжнародної співпраці.

Також Максим Шевчук виступив із докладом про перспективи розвитку Зони відчуження, стратегію розвитку та основні кроки з ревіталізації Зони. За результатами конференції погодили спільні дії у розвитку території Зони - а це означає ще більшу увагу та підтримку у питаннях гідного існування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, ревіталізацію чорнобильських пам'яток та локацій, збереження та примноження вже існуючої флори та фауни та інше відродження зони відчуження, яке б перетворило ці місця у туристичний магніт.

В Експозоні форуму був представлений й новий бренд Chornobyl, спрямований саме на ревіталізацію та розвиток зони відчуження. Фахівці ДП "ЦОТІЗ" розповідали відвідувачам про унікальну історичну складову Чорнобиля, перспективи наукової діяльності та подальшого розвитку цих місць, презентували сувенірну та екологічну продукцію та прилади від торгової марки "Екотест" для безпечної роботи в чорнобильській зоні. Особливу увагу приділяли питанням відвідування Чорнобильської зони, знайомству з офіційно затвердженими маршрутами, розповідям про зелений світ Зони тощо.