14 листопада 2021 року завершився візит делегації американської компанії Westinghouse в Україну на запрошення ДП «НАЕК «Енергоатом». Його першим етапом стали відвідини Хмельницької АЕС, де заплановано будівництво енергоблоків з використанням новітньої технології АР 1000. Під час перемовин у Києві українська й американська сторони детально розглянули питання майбутньої співпраці, зокрема місця розташування нових ядерних енергоблоків на ХАЕС, огляд систем обладнання АР 1000, тренування персоналу. Також обговорили стратегію та час виконання поставок, пов’язаних із реалізацією проєкту, підходи до фінансування будівництва і ліцензування технології АР 1000 в Україні.

У Westinghouse зазначили, що бачать в Україні великий потенціал для реалізації проєктів, які сприятимуть декарбонізації енергетики та стануть інвестиціями у безвуглецеве майбутнє держави. Перший віцепрезидент з комерційної діяльності Westinghouse Еліас Гедеон подякував Енергоатому за організацію візиту та високий рівень підготовки майданчика. Пан Гедеон вкотре зазначив, що технології й обладнання, розроблені американською компанією, здатні забезпечити найвищий рівень експлуатаційної безпеки та стабільність виробництва максимально чистої енергії.

Детальніше про співробітництво з НАЕК повідомлятиме також офіційний сайт Westinghouse, на якому нещодавно з’явилася українськомовна версія.

Нагадаємо, що 31 серпня 2021 року Енергоатом й американська компанія Westinghouse підписали меморандум про будівництво п’яти блоків в Україні, включаючи два пілотних енергоблока на Хмельницькій АЕС.