У вівторок, 4 січня 2022 року, відбулася зустріч міністра енергетики України Германа Галущенка із тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

Однією з основних тем для обговорення стало питання стабільного та безпечного проходження Україною осінньо-зимового періоду в умовах енергетичної агресії з боку Російської Федерації.

Міністр енергетики Герман Галущенко підкреслив, що основне навантаження в умовах опалювального сезону 2021-2022 років несе Енергоатом.

Сторони обговорили питання подальшої співпраці у сфері забезпечення надійної та безперебійної роботи українських атомних станцій під час опалювального сезону, включаючи технічну підтримку та своєчасне поповнення запасів пального.

Пані Квін запевнила, що Сполучені Штати Америки готові сприяти Україні у забезпеченні стабільності постачання енергоресурсів, зокрема для атомної енергетики, та посиленні енергетичної безпеки держави.

Керівник Енергоатома Петро Котін подякував американській стороні за підтримку і засвідчив готовність Компанії забезпечити надійне і безпечне проходження опалювального сезону та цілковиту відкритість до подальшої співпраці з американськими фахівцями.

Герман Галущенко також нагадав, що Російська Федерація заблокувала постачання в Україну вугілля залізницею. Відтак Україна переорієнтувалася на інші джерела імпорту, і наразі основний шлях постачання вугілля – морський.

Також на зустрічі обговорювали поточну ситуацію із суттєвим скороченням обсягів транзиту російського газу через Україну.