Нещодавно ми писали про успіхи у реалізації проєкту малого модульного реактора американської компанії NuScale Power, і ось днями Комісія з ядерного регулювання США (NRC) оголосила про першу в історії сертифікацію конструкції малого модульного реактора (ММР) з номінальною тепловою потужністю 160 МВт і електричною потужністю 50 МВт, що є значним кроком на шляху впровадження новітніх технологій у безвуглецеву енергетику. Сертифікат набирає чинності з 21 лютого 2023 року.

Відтак, проєкт ММР від NuScale Power став першим сертифікованим регулятором США і сьомим проєктом реактора, дозволеним для використання в Сполучених Штатах.

Електростанція VOYGR™ SMR від NuScale може вмістити до 12 заводських енергетичних модулів, які становлять приблизно третину розміру великомасштабного реактора. Кожен силовий модуль використовує природні процеси, такі як конвекція та гравітація, для пасивного охолодження реактора без додаткової води, електроенергії чи навіть дії оператора.

За словами помічниці міністра ядерної енергетики Міністерства енергетики США Кетрін Хафф, ММР від NuScale більше не абстрактне поняття, це реальний проєкт, готовий до реалізації завдяки наполегливій роботі NuScale, університетської спільноти, національних лабораторій, галузевих партнерів і NRC. Це найкраща інновація в енергетиці, яка стартує у США.

Наразі NuScale Power має 19 підписаних чинних внутрішніх й міжнародних угод щодо розгортання АЕС на базі ММР у 12 різних країнах, зокрема Польщі, Румунії, Чехії та Йорданії.