Фахівці ДНТЦ ЯРБ вже не раз торкалися теми радіоактивності в побуті. У статті «Споживча продукція із вмістом радіоактивних речовин: викинути не можна користуватися» було розглянуто предмети побуту, що можуть містити радіонукліди природного походження, як наприклад годинники, компаси, фототехніка, ялинкові прикраси тощо.

Значна частина предметів з минулого, які дійшли до нас, містила радій-226 як одного з компонентів світломаси постійної дії, що використовувалась на ялинкових прикрасах, наручних і настінних годинниках, авіаційних і морських приладах, прицілах, шкалах обладнання, компасах, траверсах тощо.

Радій-226 випромінює альфа-частинки в процесі природного розпаду. Це альфа-випромінювання при взаємодії з сульфідом цинку (ще одним компонентом світломаси постійної дії) викликає його підсвічування зеленим кольором (демонстративне зображення на Фото 1). З часом радіоактивна світломаса стає крихкою, тож її частинки можуть осипатись та потрапляти на інші предмети, шкірні покриви чи навіть в дихальні шляхи людини, яка мала необережність взаємодіяти з таким предметом. Без відповідного дозиметра не можливо визначити чи небезпечний предмет ви тримаєте у руках через відсутність світіння пошкодженої структури світломаси.

Радій-226 в організмі людини поводить себе як і кальцій ­- накопичується в кістковій тканині. Одним з найвідоміших випадків переопромінення персоналу на виробництві, пов’язаних з радієм, є справа так званих «радієвих дівчат». Так називали жінок, що працювали на фабриках, де, зокрема, наносили радіоактивну світломасу на циферблати годинників. Працівниці виконували цю роботу пензлями, постійно обтискаючи їх губами для формування тонких кінчиків. Надалі надходження в організм значної кількості радію-226 викликало у цих жінок масову втрату зубів та саркому кісток ротової порожнини.

Безконтрольне використання радію-226 у минулому призвело до утворення значної кількості предметів побуту, що його містять. Фахівці ДНТЦ ЯРБ неодноразово виявляли такі предмети при проведенні радіаційних обстежень, зокрема, на шкалах приладів для наведення зенітної гармати КС-19, що використовується як музейний експонат Політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського (Фото 4), на шкалі авіаційного годинника при радіаційному обстеженні деокупованих територій Київської області в рамках проєкту SURVEY.

Останнім випадком стало виявлення радію-226 на шкалі дозиметра ДП-63-А, знайденого при обстеженні приміщення одного з навчальних закладів на території Бородянської територіальної громади в рамках проєкту SURVEY - ОБСТЕЖЕННЯ. Потужність дози гамма-випромінювання на відстані 10 см від дозиметра становила до 1,55 мкЗв/год (при цьому потужність дози в приміщенні становила до 0,12 мкЗв/год)), на поверхні дозиметра - до 33 мкЗв/год. Інформація про знайдене джерело іонізуючого випромінювання (яким і є подібний дозиметр) була передана до Національної Поліції, ДСНС України та Держатомрегулювання. Органами виконавчої влади Бородянської ТГ було організовано співпрацю з ДСП «Об’єднання «Радон» відповідно до Постанови №813 КМУ від 2 червня 2003 року «Про затвердження Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, у разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу» для вилучення і утилізації небезпечного предмета.

Якщо ви знайшли подібний предмет, ви або ваші знайомі володієте таким предметом, то існує можливість передачі його спеціалізованому підприємству. Для цього необхідно звернутись до диспетчерів Національної Поліції (102), ДСНС України (101), ДСП «Об’єднання «Радон», які зможуть надати необхідну кваліфіковану підтримку і консультацію.

Принагідно нагадуємо про те, що добровільна здача фізичними особами радіоактивних джерел не несе за собою кримінальної відповідальності відповідно до п.4 Статті 265 Кримінального кодексу України та є безоплатною для них.