З настанням весни збільшуються ризики виникнення пожеж.

Додається ще й той фактор, що значна частина території лишається замінованою, частину необхідної техніки та обладнання російські окупанти розтрощили, частину – викрали та вивезли за кордони України.

Забезпечити необхідне протипожежне обладнання допомагають вкладники Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ), що управляється ЄБРР.

На засіданні Асамблеї вкладників наприкінці 2022 року було прийнято рішення про виділення більше 1 млн. євро для термінового постачання матеріально-технічних засобів протипожежної безпеки, а саме пожежних автомобілів, тракторів, причепів, бензопил, вогнегасників та ін.

А вже 14 березня у стінах ДАЗВ була підписана Грантова Угода «Пріоритетні проєкти для підтримки відновлення протипожежної безпеки у Чорнобильській зоні відчуження», яка забезпечить отримання вкрай необхідних засобів у зоні відчуження.

Церемонія підписання була комбінованою – за участі представників України та Банку очно та у Лондоні за допомогою відеоконференцзв’язку.

Бальтазар Ліндауєр, директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР наголосив: "Ця Грантова угода є першою, що була підписана в рамках РМСЧ. Вона важлива, щоб показати нашу спроможність виконувати такі завдання, та ми розуміємо, що попереду нас очікує ще багато складної та цікавої роботи".

Реалізація проекту відбувається в межах «Плану відновлення діяльності і розвитку зони відчуження внаслідок російської окупації», за яким нині проводиться робота з міжнародними партнерами.

Ми дякуємо ЄБРР та усім вкладникам РМСЧ за розуміння важливості забезпечення протипожежними засобами, за нестандартний підхід, за розуміння потреб й ризиків, що є в зоні відчуження!