В ДУ “Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України” у співробітництві з Бюро ВООЗ в Україні було розроблено та розпочато перший етап імплементації навчального курсу «Організація оцінки ураження та медичної допомоги при радіаційних надзвичайних ситуаціях в Україні» для фахівців з Рівненської та Хмельницької областей. В Рівненській та Хмельницькій областях розташовані дві з чотирьох працюючих АЕС в Україні.

13-14 лютого 2023 року проведено вебінар для представників обласних державних адміністрацій охорони здоров’я, представників обласних центрів контролю та профілактики хвороб, керівників лікарень, поліклінік загальної практики та сімейної медицини, спеціальних лікарень, медичних освітян та викладачів, обласних експертів. Загальна кількість учасників – 180 представників вищезгаданих установ.

Наступним кроком імплементації навчального курсу було проведення семінарів, які включали теоретичні та практичні сесії з основ радіаційної медицини, дозиметрії, радіаційного моніторингу і дозиметричного контролю, радіаційно індукованих наслідків для здоров’я; аудиторія включала по 15 слухачів з Рівненської та Хмельницької областей. Основна мета семінарів – відпрацювання навичок готовності до радіаційної небезпеки та ліквідації можливих наслідків у фахівців Рівненської та Хмельницької областей.

Було детально обговорено результати проведених та планування наступних REMPAN заходів в Україні та шляхи подальшого удосконалення співробітництва.

Семінари для кожній області проводились окремо.
28 лютого – 1 березня 2023 р. для Хмельницької
2-3 березня 2023 р. для Рівненської області.