Вчора у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки відбувся просвітницький вебінар, де було розглянуто питання радіаційної безпеки воєнного часу. Такий захід був організований на численні запити від громадян з метою підвищення обізнаності населення та спростування недостовірної інформації, яка активно поширюється останнім часом.

Вебінар був підготовлений та презентований фахівцем відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу ДНТЦ ЯРБ Захаром Івановим.

У ході зустрічі розглядалося найширше коло питань, зокрема щодо ядерної безпеки в Україні із врахуванням останніх подій: що таке ядерний реактор та як він влаштований; як захистити себе у разі радіаційної аварії; які засоби індивідуального захисту існують та що тримати у тривожній валізці; йодопрофілактика - коли необхідна та від чого захищає; як та чим здійснюються радіаційні вимірювання опромінення та як розуміти їх результати тощо.

Значну увагу було приділено темі йодопрофілактики, детально розглядалися дози вживання йодиду калію для кожної вікової категорії населення та вкотре наголошувалося, що прийом препарату дієвий тільки у випадку аварії на АЕС із підтвердженим викидом радіоактивних речовин із наявністю радіоактивного йоду за умов, що радіоактивна хмара гарантовано опиниться в регіоні вашого перебування.

Якщо ви не змогли взяти участь у вебінарі, то переглянути його можна у записі на сторінці у Facebook та на YouTube-каналі.

Підсумовуючи зустріч хочемо наголосити, що під час воєнного стану потрібно бути готовим до різних подій. Зберігайте здоровий глузд, читайте офіційні джерела інформації, не займайтесь самолікуванням та не створюйте перешкод у роботі персоналу компетентних служб.