29 березня 2023 року відбулася чергова ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, яка окупована російськими військовими. Це вже сьома група експертів Агентства від початку встановлення постійної моніторингової місії на ЗАЕС.

Для безперешкодного проведення ротації в Україну в понеділок, 27 березня 2023 року, прибув Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Він у своїй підсумковій заяві за минулий тиждень зазначив, що відвідає Україну і ЗАЕС для вдосконалення регулярної ротації МАГАТЕ на станції після складних обставин, за яких відбувалася попередня зміна експертів Агентства. Нагадаємо, що вона відбулася 2 березня 2023 року. Однак, це сталося на місяць пізніше від попередньо запланованої дати – на початку лютого 2023 року. Протягом місяця російські окупанти блокували ротацію персоналу МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

У перший день свого нинішнього візиту в Україну Генеральний директор МАГАТЕ мав зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським. У ході зустрічі Глава української держави наголосив на важливості забезпечення постійної присутності представників МАГАТЕ на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

«Без негайного виведення російських військ і персоналу із ЗАЕС та прилеглих територій будь-які ініціативи з відновлення ядерної безпеки та захищеності приречені на невдачу», – також підкреслив Глава держави.

Постійна моніторингова місія МАГАТЕ працює на окупованій ЗАЕС із вересня 2022 року. На Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській атомних станціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка перебуває на етапі виведення з експлуатації, постійні моніторингові місії розпочали свою діяльність у січні 2023 року. Розташування місій Агентства на всіх українських АЕС відбулося у відповідь на офіційний запит України.

Експерти МАГАТЕ на українських АЕС здійснюють моніторинг ситуації та документують впливи війни на стан ядерної та радіаційної безпеки, надають технічні консультації українським фахівцям, вивчають пріоритетні потреби на ядерних об’єктах для подальшого надання технічної допомоги.

Крім того, присутність постійних моніторингових місій МАГАТЕ на АЕС України демонструє консолідовану позицію міжнародної спільноти, її солідарність із Україною у питаннях забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.