20-24 березня 2023 року представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ взяли участь у 49-му засіданні робочої групи WENRA з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації, яке відбулось у м. Кельн, Федеративна Республіка Німеччина.

На цьому засіданні Держатомрегулюванням була представлена самооцінка вимог нормативно-правових актів України на відповідність референтним рівням безпеки WENRA в частині зняття з експлуатації ядерних установок.

Референтні рівні безпеки WENRA щодо зняття з експлуатації містять 62 вимоги щодо організаційної структури, відповідальності, системи управління, підготовки до зняття з експлуатації на етапах проєктування, будівництва, введення в експлуатацію та експлуатації ядерної установки, розробки стратегії та проєкту зняття з експлуатації, процедур зняття з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами, які утворюються в ході виконання робіт, технічного обслуговування, ремонту та інспекційних перевірок, аварійної готовності, оцінки безпеки, обміну досвідом та інших аспектів забезпечення безпеки при знятті з експлуатації ядерних установок.

Референтні рівні безпеки WENRA базуються на рекомендаціях МАГАТЕ та відображають кращу практику європейських країн.

За результатами розгляду зазначеної самооцінки представниками робочої групи WENRA було в основному підтверджено відповідність вимог нормативно-правових актів України референтним рівням безпеки WENRA. За деякими питаннями безпеки робочою групою були надані коментарі для подальшого вдосконалення нормативно-правової бази України в частині зняття з експлуатації ядерних установок.

Результати засідання групи свідчать про успішну гармонізацію вимог нормативно-правових актів України у сфері використання ядерної енергії з рекомендаціями Євросоюзу та МАГАТЕ, включаючи референтні рівні безпеки WENRA.

Довідково.

WENRA - Western European Nuclear Regulator’s Association (Асоціація Західноєвропейських ядерних регулюючих органів) була заснована у 1999 році, як об’єднання вищого керівництва (голів) західноєвропейських регулюючих органів тих країн, де знаходиться принаймні одна ядерна установка на етапі будівництва, експлуатації або зняття з експлуатації.

До Асоціації WENRA входять: Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія, Литва, Нідерланди, Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Великобританія та Україна (з 2015 року).

Одним з основних завдань Асоціації WENRA є розробка загальних підходів та гармонізація вимог у сфері регулювання та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, які базуються на рекомендаціях МАГАТЕ та відображають кращу практику європейських країн.

Для реалізації вищезазначених завдань у 2002 році було засновано декілька робочих груп WENRA, однією з яких є робоча група з питань поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації – WGWD (Working Group on Waste and Decommissioning).