19 травня в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки пройшов навчальний семінар «Застосування загальноблокових РДЕС в системі електропостачання власних потреб». Лекцію підготували фахівці відділу надійності систем контролю та діагностики ДНТЦ ЯРБ.

Загальноблокові резервні дизельні електростанції (ЗРДЕС) належать до резервних джерел електропостачання. Дизельні генератори разом із акумуляторними установками та обладнанням агрегатів безперебійного живлення є пристроями гарантованого резервного електроживлення.

На АЕС України ЗРДЕС застосовуються на енергоблоках ВВЕР-1000 з реакторною установкою В-320 з метою забезпечення надійного електропостачання споживачів нормальної експлуатації важливих для безпеки, що підтримують аварійну зупинку енергоблоку та безпечне переведення реакторної установки у підкритичний стан в умовах порушення нормальної експлуатації енергоблоку, у тому числі у разі його аварійного знеструмлення.

У режимі нормальної експлуатації енергоблоків, ДГ ЗРДЕС знаходяться в режимі «Чергування», у постійній готовності до пуску.

Як зазначив під час семінару лектор – заступник начальника відділу аналізу надійності систем контролю та діагностики Володимир Комариця, загальноблокові РДЕС є автономними джерелами надійного живлення та, у разі втрати електропостачання від зовнішніх джерел електроенергії, підтримують такі технологічні функції:

· водообмін 1-го контуру, регулювання рівня компенсаторів тиску, введення бору засобами нормальної експлуатації;

· охолодження верхнього блоку реакторної установки в режимі повного знеструмлення;

· подачу живильної води від деаераторів машзалу та подачі середовища на парогенератори;

· надійне енергопостачання загальноблокових насосів пожежогасіння;

· відкачування бака спецканалізації.

Також у межах навчального семінару було детально розглянуто схему електричних з’єднань загальноблокових РДЕС з енергоблоком та технічні характеристики, будову й принцип дії.