1 вересня 2023 року у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки відбувся навчальний семінар «Особливості впровадження «пілотної» модифікації. НП 306.2.106-2005 Вимоги до проведення модифікацій ядерних установок та порядку оцінки їх безпеки». Провів семінар начальник лабораторії аналізу експлуатаційної документації Сергій Лукашин.

На початку семінару фахівець дав визначення, що таке «пілотна модифікація»: це модифікація, яка проводиться експлуатуючою організацією на конкретній ядерній установці вперше.

Усі зміни, які впроваджуватимуть під час експлуатації ядерної установки, поділяються на етапи, визначається порядок виконання робіт, розробляються обґрунтовуючі документи, проводиться оцінка безпеки модифікації ядерної установки і наприкінці модифікація вводиться в промислову експлуатацію.

Концептуальне технічне рішення - це перший етап впровадження «пілотної» модифікації, під час якого обґрунтовується необхідність впровадження модифікації ядерної установки. Застосування обладнання у проєктах модифікації здійснюється на підставі погоджених Держатомрегулювання технічних умов. Технічні умови, мають бути актуальними. 

«З практики скажу, що бували випадки коли у концептуальному технічному рішенні передбачалось застосовувати обладнання за технічними умовами, які не переглядались 10 років. Якщо на момент розроблення концептуального технічного рішення погоджених технічних умов на виготовлення обладнання ще не існує, тоді потрібно передбачити їх розробку та погодження Держатомрегулюванням», - розповів Сергій Лукашин.

Технічне рішення про введення об'єкта модифікації у промислову експлуатацію є завершальним етапом модифікації та розробляється для введення цього об'єкта в промислову експлуатацію в складі ядерної установки.

Якщо за результатами пілотної модифікації експлуатуюча організація вирішила впроваджувати такі ж зміни на інших ядерних  установках, то потрібно розробити галузеве (або станційне) рішення, яке погоджується з Держатомрегулювання.

У презентації фахівця було надано вичерпний перелік документів, які необхідно підготувати для обґрунтування можливості впровадження «пілотної»модифікації ядерної установки на кожному етапі.