З 28 серпня по 01 вересня 2023 року в штаб-квартирі МАГАТЕ (м. Відень, Республіка Австрія) відбулася Перша щорічна нарада стосовно ініційованого Агентством створення інформаційної мережі для відпрацьованих закритих джерел іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) – DSRSnet.

Від України участь у нараді взяли директор Департаменту з безпеки радіаційних технологій та поводження з радіоактивними відходами (далі – РАВ) - заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Наталія Рибалка та заступник начальника з виробництва КВ «Вектор» ДСП «Центральне підприємство з поводження з РАВ» Ігор Денисенко.

У своїх презентаціях вони представили інформацію щодо складових та функціонування системи поводження з відпрацьованими ДІВ в Україні, включаючи державне регулювання, підприємства та технології, залучені до відповідної діяльності, зокрема, технології, що впроваджуються при введенні у експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованих ДІВ (ЦСВДІВ).

Відповідно до ініціативи МАГАТЕ, інформаційна мережа DSRSnet буде функціонувати та наповнюватися інформацією з метою підтримки країн-учасниць у частині діяльності із відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання.

Проект програми з розробки мережі включає залучення досвіду, напрацювань, програм та технологій щодо поводження з відпрацьованими ДІВ країн-членів. Створення мережі базується на положенні Кодексу поведінки із забезпечення безпеки та збереженості ДІВ та, виданого у його підтримку, Керівництва МАГАТЕ стосовно поводження з відпрацьованими ДІВ. Україна офіційно взяла на себе зобов’язання щодо впровадження вказаних керівництв у національне законодавство, практику регулювання та діяльність.

При створенні мережі буде враховано досвід створення та функціонування цілого ряду діючих інформаційних мереж МАГАТЕ, зокрема, з питань захоронення РАВ – DISPONET, поводження з РАВ до захоронення – IPNnet, реабілітації навколишнього середовища – ENVORONET, вимірювання радіаційних параметрів – LABONET.