31 липня 2023 року в Держатомрегулюванні відбулася підсумкова нарада за результатами роботи місії МАГАТЕ щодо підтримки та допомоги з питань збереженості та безпеки джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) в Україні, яка тривала з 25 липня 2023 року. У ній взяли участь представники Держатомрегулювання, МАГАТЕ та підприємств, діяльність яких пов’язана із використанням джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) та поводженням з радіоактивними відходами у формі відпрацьованих ДІВ.

Протягом тижня фахівці МАГАТЕ відвідали низку українських підприємств. Зокрема, вони ознайомилися із роботою ДСП «Об’єднання «Радон», Національного інституту раку, ДП «УДВП «Ізотоп», Національного наукового центру «Інститут метрології».

Представники МАГАТЕ поспілкувалися з керівництвом та персоналом підприємств та мали можливість пересвідчитися, що усі згадані підприємства зазнали впливів війни: від ризиків і загроз обстрілів з боку окупантів до порушення логістичних ланцюгів.

За результатами роботи фахівці МАГАТЕ підготують детальний технічний звіт, в якому й буде визначено технічну допомогу для кожного із відвіданих підприємств.

Зазначимо, що місія МАГАТЕ щодо підтримки та допомоги з питань збереженості та безпеки джерел іонізуючого випромінювання відбулася в Україні вперше. Співпрацю буде продовжено та в майбутньому представники МАГАТЕ зможуть ознайомитися з роботою інших українських підприємств.